Телеком не иде на продају

ЈЕДИНА ТЕМА, ЗА САДА, ПОДИЗАЊЕ ВРЕДНОСТИ КОМПАНИЈЕ

         ПРОДАЈА Телекома није била тема разговора са владом, односно већинским власником, у ових неколико месеци колико сам вршилац дужности директора Телекома Србија, изјавио је Предраг Ћулибрк, додајући да је једина тема тренутно како увећати вредност компаније и побољшати пословање у условима све оштрије борбе са конкуренцијом.

         За представнике Владе Србије као већинског власника и руководство компаније једина тема тренутно је подизање вредности компаније, рекао је он за Телекомов портал Мондо, додајући да је његов став и даље да државна компанија може успешно да се бори са конкуренцијом и да приватизација Телекома није нужна за дугорочни опстанак.

        Међутим, ова компанија је управо под државним јармом у првих шест месеци прошле године забележила пад профита од чак 90 одсто, преноси Политика.

        Влада се још званично не изјашњава о резултатима пословања и плановима за Телеком, али Млађан Динкић, министар финансија и привреде раније није ни крио да би радо продао ову компанију уколико би се постигла цену од најмање 2,5 милијарде евра.

         Динкић је у скупштини једном приликом изјавио и да је потребно да се испита како је дошло до умањења профита Телекома од 90 процената.

         И док либерални економисти виде у таквим резултатима пословања потврду свог става да наша држава није и не може да буде добар газда и да Телеком треба што пре да добије приватног власника, други баш због ситуације у којој се Телеком сада налази сматрају да га не треба продавати нити стављати на берзу, јер ће сигурно мање вредети.

        Треба, ипак, бити поштен па рећи и то да је Телеком и даље у плусу. Истина, драстично мањем него пре, али плус је плус. Ћулибрк је рекао да су прву половину године завршили са једва 1,5 милијарди динара профита, уз пад одређених финансијских перформанси .

         „То је довело до тога да смо у септембру, када сам дошао на чело компаније, морали да видимо да ли постоји простор да се нешто поправи до краја године. Телеком је огроман систем који има своју велику инерцију и високи резултати не могу да се очекују на кратак период, већ после годину, две“, рекао је он за Мондо .

        Важно је, међутим, истаћи да прави изазови за Телеком тек долазе. Од овог месеца почиње исплата кредита којим је откупљено 20 одсто власништва од грчког ОТЕ, а укупна позајмица износи 470 милиона евра.

        Конкуренција је, осим тога, све оштрија. СББ је покренуо фиксну телефонију, а 2011. године се први пут догодило да је Теленор остварио већи приход у мобилној телефонији од МТС који је у саставу Телекома. Подаци за 2012. још се чекају.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари