Узети од Москве пет милијарди евра па их уложити преко Развојне банке

Ненад Поповић о покретању српске привреде уз помоћ Русије

  • Руски кредит био би уложен директно у четири кључне привредне гране - грађевинарство, инфраструктуру, пољопривреду и енергетику – које ланчано покрећу целу привреду
  • Aктуелна влада je од почетка мандата задужила земљу преко пет милијарди долара и сав новац усмерила у потрошњу. Ми сматрамо да новац из кредита Руске Федерације мора да буде усмерен у привреду преко Фонда за развој, а не као до сада преко комерцијалних банака
  • То би били средњорочни и дугорочни кредити са периодом отплате од 5 до 10 година и грејс периодом од најмање две године

        „Проблем је што тај чин не значи ништа, јер се од њега не живи. Србији неће ништа бити боље ако буде кандидат за чланство у ЕУ. Тај исти статус Македонија је добила још 2005. године, а данас после шест година нема чак ни датум за почетак преговора. Српска влада је од ЕУ направила нову религију која служи да се од грађана сакрије неспособност за решавање проблема који постоје у земљи“. Овако Ненад Поповић, потпредседник ДСС-а коментарише за „Актер“ препоруку Европске комисије да Србија буде земља кандидат за чланство у ЕУ.

        Недавно сте изјавили да Србија треба да узме од Руске Федерације пет милијарди евра кредита. Колико је та трансакција могућа, да ли је Русија спремна да инвестира толики новац у Србији, и има ли расположења у Србији да се то догоди?

        - Русија је већ дала сличне кредите Исланду, Белорусији, Украјини, Киргизији, чак је дала кредит и ММФ-у. Треба бити реалан и рећи да опоравак српске привреде није могућ без свежег капитала који би дошао у земљу. Наш предлог је да узмемо кредит од Руске Федерације у висини од пет милијарди евра који би био уложен директно у привреду, и то у четири кључне привредне гране: грађевинарство, инфраструктуру, пољопривреду и енергетику. Као што сам већ навео, то су привредне гране које запошљавају највећи број грађана у Србији и које ланчано покрећу целу домаћу привреду. На тај начин покрећемо и потрошњу која је неопходна за излазак из кризе.

        Још један кредит за ову презадужену земљу, да то није скупо?

        - Став наше странке је да ниједан кредит није скуп ако се улаже у домаћу привреду и отварање нових радних места, јер ће тај новац бити враћен кроз плаћање пореза и доприноса. То је потпуно супротан принцип од овога што ради актуелна влада, која се од почетка мандата задужила преко пет милијарди долара и сав новац усмерила у потрошњу.

        Ми сматрамо да новац из кредита Руске Федерације мора да буде усмерен у привреду преко Фонда за развој, а не као до сада преко комерцијалних банака. Многа предузећа данас у Србији не могу да добију кредите од комерцијалних банака, јер имају лоше пословне билансе и проблем са презадуженошћу.

        Зато је потребна државна институција као што је Фонд за развој, преко које би се кредити додељивали привреди по флексибилнијим условима и тако постали доступни већем броју предузећа погођених кризом. То би били средњорочни и дугорочни кредити са периодом отплате од 5 до 10 година и грејс периодом од најмање две године.

 

        Извор Актер, 17. 10. 2010.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари