Влада Србије у Горење улаже 15 милиона евра и постаје његов мањински сувласник

ПЛАНИРАНО ДА СЕ У ЗАЈЕЧАРУ ПРОИЗВОДИ 450.000 ВЕШ МАШИНА ГОДИШЊЕ, А ДА НАЈВЕЋИ ДЕО ПРОИЗВОДЊЕ ИДЕ У ИЗВОЗ

  • Заједничко улагање предвиђа посао за 700 нових радника у наредне три године у свим фабрикама Горења у Србији, повећање производње у тим фабрикама са 108 милиона евра у 2012. години на 230 милиона евра у 2016. години

          ВЛАДА Србије и словеначка компанија Горење закључили су данас предуговор о новим инвестицијама те компаније у Србији кроз заједничко улагање, које ће омогућити запошљавање 700 нових радника у наредне три године, и повећање производње и извоза.

         Заједнички ће се улагати у проширење производње кућних апарата у Србији, у фабрикама у Зајечару, Ваљеву и Старој Пазови, наводи се у саопштењу Министарства финансија и привреде. Горење је до данас у Србији инвестирало 100 милиона евра, тренутно запошљава око 1.300 радника, док се број индиректних радних места стално повећава проширењем мреже локалних добављача.

         Горење из Србије извози више од 90 одсто производње на тржишта Русије, Немачке, Украјине, Хрватске, Словеније и других земаља.

         Управо због тога, како се наводи у саопштењу, Влада Србије ће до 31. јануара 2015. године уложити 15 милиона евра и постати мањински сувласник свих фабрика компаније Горење у Србији.

         Новац ће првенствено бити искоришћен у проширење и модернизацију фабрике машина за прање веша у Зајечару, у коју ће у наредне две године заједнички бити инвестирано 22 милиона евра.

         Заједничко улагање предвиђа посао за 700 нових радника у наредне три године у свим фабрикама Горења у Србији, повећање производње у свим фабрикама са 108 милиона евра у 2012. години на 230 милиона евра у 2016. години

         Предвиђено је и повећање извоза, са 95 милиона евра у 2012. години на 210 милиона евра у 2016. години

         Компанија Горење ће тим предуговором најмање 40 одсто компоненти и репроматеријала набављати од домаћих предузећа, и тиме ће додатно бити повећан број индиректних радних места.

         План је да се у Зајечару производи 450.000 веш машина годишње, а највећи део производње ће бити намењен извозу.

         Горење је данас један од водећих европских произвођача и продаваца беле технике и кућних апарата. Та компанија присутна је у 70 земаља широм света и запошљава више од 10.700 људи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари