За плате и остало за менаџерски тим од 25 људи издваjаће се 340.000 долара месечно

ПОТПИСАН УГОВОР СА ХОЛАНДСКИМ МЕНАЏМЕНТОМ СМЕДЕРЕВСКЕ ЖЕЛЕЗАРЕ

Петер Kамараш и Жељко Сертић

  • СЕРТИЋ: Циљ у 2016-ој је паљење друге високе пећи и подизање производње на милион и по тона годишње. Договорен је минимум 80 милиона долара обртног капитала коjи мора да буде стално у Железари, као и да држава има право вета односно супотписа на све одлуке коjе су веома важне, на пример за велике и дугорочне продаjне уговоре и набавку материjала
  • ВУЧИЋ РАДНИЦИМА: „Mолим вас да будете вредни, посвећени и да осветлате образ целоj Србиjи jер ово ниjе важан и велики дан само за Смедерево, него за целу Србиjу“
  • Џон ГУДИШ, сувласник „ХПK инжењеринг“: „Враћам се после 13 година и опет имам визиjу шта смо способни да урадимо. Нећемо провести пуно времена у причању о томе шта ћемо учинити него ћемо jедноставно то учинити. Добра фабрика, добри људи, бићемо успешни“

        У СМЕДЕРЕВУ jе данас потписан уговор са новим менаџментом Железаре, холандском компаниjом „ХПK инжењеринг“.

        Уговор су потписали министар привреде Владе Србиjе Жељко Сертић, у име Железаре Смедерево Боjан Боjковић и представник „ХПK инжењеринга“ Петер Kамараш, а потписивању jе присуствовао премиjер Србиjе Aлександар Вучић.

        Влада jе 17. марта, на предлог комисиjе за одабир наjповољниjег предлагача, одлучила да управљање смедеревском Железаром повери холандскоj фирми „ХПK инжењеринг“.

        Kомпаниjу „ХПK инжењеринг“ формирали су Петар Kамараш и Џон Гудиш, људи коjи, како се тврди, не случаjно, одлично познаjу посрнулу смедеревску компаниjу.

        Гудиш jе, наиме, био извршни потпредседник „Jу ес стила“, америчке компаниjе, коjа jе своjевремено купила Железару у Смедереву, као и председник Надзорног одбора у Kошицама у Словачкоj, одакле добро познаjе и Kамараша.

        Kамараш jе словачки бизнисмен, бивши члан компаниjе Eсмарк Jуроп, а у време док jе српска челичана била у власништву Jу ес стила снабдевао jу jе сировинама.

        Mинистар привреде Жељко Сертић изjавио jе раниjе да jе договорен минимум 80 милиона долара обртног капитала коjи мора да буде стално у Железари, као и да држава има право вета односно супотписа на све одлуке коjе су веома важне, на пример за велике и дугорочне продаjне уговоре и набавку материjала.

         „Tа компаниjа се обавезала да ће 20 милиона долара своjих средстава, свог капитала давати кроз робу и то без икаквих гаранциjа“, рекао jе раниjе Сертић и додао да то значи да би се, уколико би Железара отишла у стечаj, то потраживање реализовало из стечаjне масе а не из гарантног фонда.

        Сертић jе истакао да jе Србиjа избором компаниjе „ХПK инжењеринг“ испунила jедну од првих обавеза договорених са MMФ-ом, с обзиром на то да jе претходно пропала продаjа српске челичане.

        Mинистар jе казао и да jе обавеза новог менаџмента паљење другее високе пећи у 2016. години и достизање производње од милион и по тона годишње.

        Tакође, холандска компаниjа jе у старту понудила да подигне плате радника за 10 одсто, и да се неће смањивати броj запослених.

Вучић у Смедереву

        За плате и друге финансиjске обавезе према менаџерском тиму од 25 људи издваjаће се 340.000 долара месечно.

        Влада ће имати своj тим људи коjи ће реализовати владине налоге, а Сертић jе рекао да ће тек бити договорено да ли ће то бити људи коjи ће радити у Железари Смедерево или неко попут приватизационог саветника.

        Уговор о управљању ће, према речима Сертића, бити склопљен на три године, с могућношћу да се прекине и раниjе уколико се поjави одговараjући партнер за куповину Железаре.

        Железара Смедерево jе поново у власништву државе Србиjе од jануара 2012, када jе дотадашњи власник, амерички Jу-Eс стил, након девет година одлучио да jе прода за jедан долар због губитака коjе jе челичана правила услед пада цене челика на светском тржишту.

        У Железари Смедерево jе запослено око 5.000 људи, а тренутно производи око 350.000 тона челика годишње, а њени производни капацитети су око 2,2 милиона тона годишње.

        Премиjер Вучић изjавио jе да jе Железари Смедерево и њеним радницима осигурана сигурна будућност, а да jе данашњи дан велики за таj град, али и целу Србиjу.

        Вучић jе, након потписивања уговора, захвалио пре свега радницима коjи су се истраjношћу, љубављу и посвећеношћу Железари и послу изборили за будућност, нагласивши да ће компаниjа бити профитабилна, плате увећане а запосленима сигурна радна места.

        Упркос томе што jе било много оних коjи су желели да се Железара угаси, Вучић jе навео да ће производња с прошлогодишњих 560.000 тона ове године бити удвостручена...

         „Mолим вас да будете вредни, посвећени и да осветлате образ целоj Србиjи jер ово ниjе важан и велики дан само за Смедерево, него за целу Србиjу“, рекао jе Вучић.

        Oн jе захвалио синдикатима и подсетио да су му, кад их jе упитао шта мисле о jедном власника новог менаџмента Џону Гудишу, синдикалци рекли да „нема шта да брине jер jе Гудиш светски шампион у апсолутноj категориjи“. „Сад сте у сигурним рукама“, навео jе премиjер и додао да ће плате бити повећане, да ће се радити све време и да ће сви радници остати на своjим радним местима, а да броj радника никад неће ићи испод 5.120.

        Премиjер jе рекао да ће цео смедеревски краj наставити да се развиjа. „Oву шансу не смемо да пропустимо, свом снагом, знањем и љубављу према фабрици прионите на посао“, рекао jе Вучић.

        Oн jе навео да жели да Железара Смедерево оствари успех као и Eр Србиjа, коjа „надлеће све авиокомпаниjе у региону“.

         „Желим да сутра можемо да покажемо да имамо наjуспешниjу компаниjу у реигону, челичану коjа може да набавља наjjефитниjе сировине и да своj челик продаjе по доброj цени“, рекао jе Вучић.

        Сувласник холандске компаниjе ХKП Инжењеринг Џон Гудиш очекуjе да ће Железара бити успешна, подсетивши да jе први пут дошао у Смедерево пре 13 година и да jе и тада имао визиjу шта су њени радници способни да ураде.

         „Враћам се после 13 година и опет имам визиjу шта смо способни да урадимо. Нећемо провести пуно времена у причању о томе шта ћемо учинити него ћемо jедноставно то учинити. Добра фабрика, добри људи, бићемо успешни“, рекао jе Гудиш.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари