Заштитити своју производњу и инвестирати

СВЕТСКА БАНКА ТВРДИ: РУСКА ЕКОНОМИЈА МОЖЕ ДА ПОНОВИ КИНЕСКИ УСПЕХ

Џастин Лин

  • Русија има могућност да одржи раст на нивоу од седам до осам одсто годишње, али мора да искористе искуство Кине, и заштити домаћу производњу уз развој конкурентних области

        Русија има све могућности да понови успех кинеске економије, уколико заштити крупну, заосталу и неконкурентну производњу и истовремено инвестира у конкурентне индустријске гране, рекао је данас водећи економиста Светске банке Џастин Лин на међународној конференцији Високе школе за економију у Москви.

        На овај начин Русија може да избегне социјалне тензије и оствари висок темпо економског раста, сматра Лин образлажући успех кинеске економије чији ће темпо раста у наредних 20 година остати на нивоу од осам одсто, пренео је Интерфакс.

        Кина остварује двоцифрен темпо раста већ више од десет година, по чему је јединствена земља у свету. Уколико успешно реши структурне проблеме, Кина ће успети да задржи раст од осам одсто у наредних 20 година. Оваква процена произилази из технолошке разлике између Кине и развијених земаља, као и из распона у приходима по становнику.

        Покретањем тржишних реформи, у Кини су почели да се развијају сектори који су конкурентна предност земље, пољопривреда и лака индустрија. Ове гране, које су постале конкурентне не само на домаћем кинеском тржишту већ и у свету, остваривале су најбржи раст и акумулирале највећи капитал. Тим средствима у многоме је модернизована индустрија, па је тако Кина у односу на остале земље искористила своју заосталост. Друге земље у развоју, међу којима је и Русија, такође имају могућност да одрже раст на нивоу од седам до осам одсто годишње, али у томе морају да искористе искуство Кине, и заштите домаћу производњу уз развој конкурентних области.

        „На овај начин искористиће „корист од заосталости“, акумилирати капитал неопходан за даљи развој. Истим путем ишле су и данас развијене земље, на пример Француска, Немачка и САД у 19. веку”, рекао је Лин.

        Овај рецепт важи и за земље са богатим природним ресурсима, која ће бити њихова конкурентна предност. Важно је избећи „ресурсно проклетство”, због чега је потребна борба против корупције и појединаца који природну ренту желе да искористе за властите циљеве, закључио је Лин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари