Холандски трилер „Плава као поноћ“ у издању „Вулкана“

АУТОР ЈЕ КЊИЖЕВНИЦА СИМОНЕ ВАН ДЕР ВЛУХТ КОЈА ИЗА СЕБЕ ИМА ВЕЋ СЕДАМ РОМАНА ТОГ ЖАНРА

* Роман у оригиналу има наслов "Поноћно плаво". У Холандији се појавио 2016., али је до нас стигао средином 2021. и привукао је пажњу српских читалаца јер је сјајна слика Холандије средином 17. века који се сматра "златним добом" те земље. То је време када се у Делфту појавио плаво-бели порцелан који је веома успешно потиснуо кинески, до тада највише цењен у Европи

* Кроз веома узбудљиву причу о животном путу сељанчице Кетрин, која је 1654. постала, као веома млада, удовица - Симона ван дер Влухт дочарава живот холандске сиротиње и како су се отресите и веште жене, каква је била њена јунакиња, умеле пробити и у градовима као што су Амстердам и Делфт

* Кетринин пут од сиротице до имућне жене, јер је успела да произведе порцелан раван кинеском, може да забави сваког читаоца јер се преплићу интриге, убиства, љубавне везе, што "зачињава" приче о свету у коме се крећу највећи уметници попут Рембранта, Вермера, Маса...

________________________________________________________

       ДОК нам јесен куца на врата – време је да се снабдемо лектиром која ће нас забавити док напољу дува и падају кише, па нам је потребна забава, али да не буде нити шунд нити претерано озбиљна, а такав је роман холандске књижевнице Симоне ван дер Влухт (1966) "Плава као поноћ" у издању "Вулкана".

       Роман је дело веома искусне, талентоване и образоване књижевнице коју у Холандији веома цене а превођена је и на све важне европске језике.

       Веома рано је почела да се опробава као писац и већ је са 13 година однела свој први текст издавачу иако је своју прву књигу објавила тек 1995. - док је радила у банци.

       У једном интервјуу је открила да је током студија језика (холандски и француски) похађала и наставу креативног писања.

       У почетку је писала књиге за омладину и дечије књиге да би 2004. објавила свој први психолошки трилер. Данас је стављају уз најбоље холандске ауторе трилера иако је наставила да пише за омладину, у првом реду историјске романе.

Симоне ван дер Влухт

       Написала је осам трилера, да би затим објавила серију од три књиге у којима је главна јунакиња Луис Елзинга истражитељка.

       За историјске романе пажљиво истражује грађу, али то ради и за књиге других жанрова.

       Свој роман, који је у оригиналу насловљен "Поноћно плаво",објавила је у Холандији 2016., али је до нас стигао средином 2021. и привукао је пажњу српских читалаца јер је сјајна слика Холандије средином 17. века који се сматра "златним добом" те земље.

       То је време када се у Делфту појавио плаво-бели порцелан који је веома успешно потиснуо кинески, до тада највише цењен у Европи.

       Књижевница је - комбинујући податке о аутентичним личностима са оним измаштаним - описала како је Делфт постао центар производње порцелана коме је по овом граду дато име. 

       Кроз веома узбудљиву причу о животном путу сељанчице Кетрин, која је 1654. постала, као веома млада, удовица - Симона ван дер Влухт дочарава живот холандске сиротиње и како су се отресите и веште жене, каква је била њена јунакиња, умеле пробити и у градовима као што су Амстердам и Делфт.

       Кетринин пут од сиротице до имућне жене, јер је успела да произведе порцелан раван кинеском, може да забави сваког читаоца јер се преплићу интриге, убиства, љубавне везе, што "зачињава" приче о свету у коме се крећу највећи уметници попут Рембранта, Вермера, Маса ...

       Ауторка се постарала да у свом поговору на крају књиге детаљно опише историју делфтског порцелана од његовог открића па све до наших дана.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари