„Интернационални бестселер“ – роман вијетнамске песникиње „Планине певају“

СРПСКИ ИЗДАВАЧ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ СТАВИО ОЦЕНУ „ЊУЈОРК ТАЈМСА“ – „ОПЧИЊАВАЈУЋИ, УЗБУДЉИВ РОМАН“

* „Вашингтонска независна ревија књига" је препоручила дело Пан Ке Маи као „историјски који осликава снагу Вијетнамаца суочених са недаћама роман и моћан портрет Вијетнамаца уткан у генерацијску причу о љубави, губитку и пре свега вољи за животом"

_____________________________________________________________

          ДА БИ привукла пажњу читалаца, нова издавачка кућа "Стела књиге" објавила је први роман "Планине певају" већ прослављене вијетнамске песникиње Нгујен Пан Ке Маи, који су препоручили као интернационални бестселер, а на  насловној страни објавили су препоруку америчког "Њујорк тајмса"да је то "Опчињавајући, узбудљив роман".

          Уместо да рецензије штампају на крају књиге, издавачи су седам страна рецензија ставили на почетак  јер су критичари силно хвалили ово дело.

          Осим реченице "Њујорк тајмса" штампане на насловној страни књиге, у тексту додатка за књиге овог листа, критичар је констатовао да је „ауторка обуздала свој текст песничком дисциплинованошћу и, вешто обликује штуре, немилосрдне реченице, које уздиже својим поетским осећајем за лепоту у најочајнијим околностима... „Планине певају" је роман који на много начина лечи историјске ране".

          „Вијетнамска песникиња дочарава историју и судбину у сјајној причи која одјекује кроз нараштаје, док се једна породица бори са психичким последицама рата", оценила је Опра у свом америчком магазину.

          „Планине певају" је епска прича о болној историји Вијетнама у 20. веку широког обухвата, али приповедачки интимна јер кроз патње једне породице ауторка нас упознаје са ужасима глади, рата и класне борбе, међутим, она нам у дирљивом и опчињавајућем роману приказује и послератни Вијентам, земљу наде и обнове, дом људи који никада нису одустали" - оцена је Виет Тан Нгујена, добитника Пулицерове награде.

          „Вашингтонска независна ревија књига" је препоручила дело Пан Ке Маи као „историјски који осликава снагу Вијетнамаца суочених са недаћама роман и моћан портрет Вијетнамаца уткан у генерацијску причу о љубави, губитку и пре свега вољи за животом".

          „Епска прича о породици и вијетнамској историји а ауторка казује причу о рату који је разорио њен завичај" - гласила је кратка рецензија „Библиотечког журнала".

          Међу рецензијама које су написали странци има их више из Аустралије где је овај роман добио изузетно високе оцене.

          Аустралијски државни радио дао је кратку оцену да је роман "аутентичан, а структура књиге генијална“. Да је у питању јвијетнамски роман који је дирнуо западне читаоце и у суштини је охрабрујући".

          На почетку романа његова ауторка је навела да је „своје прво прозно дело посветила својој баки коју је однела Велика глад, да га је посветила и свом деди, који је умро због земљишне реформе и стрицу чију је младост прогутао Вијетнамски рат. Као и милионима Вијетнамаца и осталих који су изгубили живот у рату. Нек наша планета не види ни један оружани сукоб".

          Вера Кондев


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари