«Јеловник Николе Тесле у 60 прича» - нова књига Предрага Пузића

ЗА ДОРУЧАК ЈЕ ЈЕО БЕЛАНЦА ОД ЧЕТИРИ КУВАНА ЈАЈЕТА, ШОЉУ МЛЕКА И КРИШКУ ХЛЕБА

* Ручак јепрескакао а увече је најрадије јео супу од целера, морску рибу, прилог од сваке врсте поврћа и на крају једну јабуку или калифорнијске шљиве у меду

* У свом дневнику је забележио да је његова мајка Ђика, како ју је звао из милоште, спремала доручак врућу погачу, барена јаја, џем од купина, шербет или чај

* «Вегетаријанство уз употребу млека које сврставам у најкориснију намирницу, одрицање од чаја и кафе, умереност у исхрани и свакодневна шетња на свежем ваздуху - ето моје `тајне` за дуг живот»

______________________________________________________________________

        О НАШЕМ великом научнику пуно је писано, поготово што постоји пуно материјала од његових дневника, интевјуа, бележака, новинских чланака, али углавном писало се о његовом научном раду а тако прозаичне теме као што је Теслина исхрана нико се до сада није сетио да прикупи грађу и напише књигу.

        Учинио је то Предраг Пузић коме је «Прометеј», у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, штампао симпатичну књигу «Јеловник Николе Тесле у 60 прича".

        У питању је документаристичка проза коју је аутор допунио забавним анегдотама које читаоцима поружају једну помало приватну слику о човеку који је имао веома занимљив и узбудљив живот јер је имао невероватне успоне и падове а био је, што би се рекл,  "чудак".

        Аутор, који је професор у новосадској стручној школи за куваре, написао је иначе десетак књига за децу. 

        У овој књизи за све узрасте описао је прво како се Тесла хранио у детињству, како је и где и у чему је кувала његова мати Георгина која је изродила свештенику у Смиљану у Лици петоро деце.

        Никола (1865-1943) се са породицом, када је имао шест година преселио  у Госпић где је живео од 1856 до 1862 године, а онда се отиснуо у велики свет жељан знања и препун идеја шта би све могао да пронађе.

        Само се повремено враћао породици али никада није заборавио храну коју му је припремала мати. Чак је научио како се нека јела спремају па је у Америци подучио неке куваре да му спреме нека јела која је припремала његова мајка.

        У свом дневнику је забележио да је његова мајка Ђика, како ју је звао из милоште, спремала доручак врућу погачу, барена јаја, џем од купина, шербет или чај. Тесла није крио да је посебно волео шербет о то је знао и сам да припреми.

        За вечеру му је мајка спремала питу кромпирачу, пастрву, саљеницу и милу то су били неки слаткиши чије ми име ништа не говори.

        Тесла је веома детаљно описао у неком интервјуу како се спремала свечана вечера за крсне славе јер његов отац је са породицом славио светога Ђорђа  а слава Теслине маке је била Лазарева субота.

        Кувано жито је назвао кољивом, показујући да зна старинско име за ту посластицу коју је такође волео. 

        Након завршене гимназије Тесла одлази у Грац где као изузетно добар ђак добија државну стипендију да студира електротехнику и има могућност да себи приушти доручак и свеже пециво са џемом а уз то је пио црну кафу која му се претворила у страст док није у средњим годинама приметио да му шкоди и приморао јсебе да је се одрекне што је сматрао за велики успех воље.

        Током студија, Тесла открива да му као сјајном математичару карте иду од руке и тако губи и стипендију и мора да напусти факултет а затим наставља студије у Прагу где редовно посећује пекару на главном тргу јер нуди кнедле са шљивама, «осиње гнездо» и друге чешке посластице које су га освојиле.

        То је време када Тесла почиње озбиљно да се бави науком и не крије да му је рад у лабораторији важнији  од хране.

        Ево како је сажео свој живот:»Да бих стварао, потребне су ми три ствари - кров над главом, лабораторија и храна».

        И тако је показао да је постао аскета.

         Одлазак у Америку је научно најзначајнија и најплоднија етапа у његовом животу, али уместо да своје проналаске патентира и постепено се богати - он их је уступио америчким фирмама које су га злоупотребиле и опљачкале тако да је последњи период свога живота морао веома скромно да живи.

        Они који су га у време његових највећих успеха славили и приређивали му раскошне гозбе у најелитнијим ресторанима и хотелима Америке као што су Валдорф Асторија или Делмонико - сада га се нису висе сећали, али су за себе згрнули богатства.

        Једини који су му остали верни били су голубови које је свакога дана одлазио да нахрани испред њујоршке библиотеке.

        У белешкама из позних годиња ,Тесла је записао да је за доручак јео беланца од четири кувана јајета, шољу млека и кришку хлеба, да је ручак прескакао а увече је најрадије јео супу од целера, морску рибу, прилог од сваке врсте поврћа и на крају једну јабуку или калифорнијске шљиве у меду.

        Оно што је највише волео после вечере то је било да покупи своју папирну кесу са разним семенкама и да оде да се дружи са голубовима.

        Аутор књиге је посебно поглавље посветио Теслиним изјавама о храни које су и мудре и сасвим су актуелне.

        Ево неких Теслиних изјава о храни:

        - Кромпир је одлиичан и треба га јести свакодневно јер садржии драгоцене минерале и соли.  Има и неутрализујуће дејство.

        - То да ми можемо да живимо на биљној храни није теорија већ доказана чињеница. Многи народи који се хране поврћем имају боље физичке способности и снагу.

        - Спопала би ме грозница само кад бих погледао брескву.

        - На шљиви не расту јабуке.   

       - Моји ескперименти су тако важни, толико лепи толик задивљујући да се од њих једва могу раздвојити како бих јео.

       - Људи и народи су ситни пиљари а yемља велика пијаца на којој они пазаре И свађају се откривајући на ружан начин голотињу своје душе завист, мржњу, самољубље, себичност , љубомору. Нико не мисли да је пролазан и да је све пролаз.

        - Ми једемо превише и погрешну храну и пијемо погрешну врсту течности. Ја једем два пута дневно и избегавам све намирнице које ми стварају киселину. Рибу и месо једем ретко и умерено. Иако је рибље месо добро, ствара велику киселину јер има пуно фосфора у себи а киселина је најгора за старије особе.    

        - Производња вештачке хране не чини ми се рационалном. Сумњам да може имати користи без последица.

         - Вегетаријанство уз употребу млека које сврставам у најкориснију намирницу, одрицање од чаја и кафе, умереност у исхрани и свакодневна шетња на свежем ваздуху - ето моје "тајне" за дуг живот.

        Ово су савети великог Тесле који важе и данас као и његови технички проналасци.

        Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари