Књига Дезмонда Мориса «Гола жена» привлачна, а није чак ни еротска

ВРСНИ БИОЛОГ. ЗООЛОГ И АНТРОПОЛОГ АНАЛИЗИРА ТЕЛО ЖЕНЕ «ОД КОСЕ ДО ПЕТЕ»

Дезмонд Морис

* Жарко ТРЕБЈЕШАНИН: Морисова књига је Похвала жени, најфасцинантнијем субјекту на свету… Пуна је пикантних детаља

* Аутор: «У сваком поглављу представио сам биолошки аспект посебног дела женског тела (оно што све жене деле) а онда сам наставио да истражујем бројне начине на које су различита друштва те биолошке особине модификовале. Било је то занимљиво, откривачко путовање и једино ми је жао што кад сам имао осамнаест година нисам знао све што сада знам о сложености женског феномена»

__________________________________________________________________

         «КЊИГА Дезмонда Мориса (1928.) са провокативним насловом "Гола жена" би неупућеног читаоца лако могла да заведе да помисли да је реч о каквој ласцивној, еротској или чак можда порнографској књизи у којој се жена своди на објект сирове ласцивне жудње" - започиње поговор овој књизи професор психологије на Филозофском факуклтету у Београду Жарко Требјешанин.

         «Упућени и обавештени читаоци који знају Мориса као врсног биолога, зоолога, антрополога и аутора читаве прегршти књига, чланака, студија не би то ни помислили јер је неколико његових књига преведено на српски још пре три деценије" упозорио је Требјешанин.

        Међу књигама које се могу наћи у свим добро снабдевеним библиотекама широм екс-Југославије, налазе се нека од најпознатијих Морисових дела као што су "Интимно понашање", "Голи мајмун", "Откривање човека", навела је преводилац неких од њих и сада "Голе жене" новинар  и угледни књижевни критичар Анђелка Цвијић.

        Како је констатовао Требјешанин, Цвијићева је не само зналачки и креативно превела књигу "Гола жена" него ју је снабдела бројним, неопходним стручним тумачењима како би олакшала њено разумевање јер сматра да се ради о научној студији која у 22 поглавља детаљно пише о сваком делу жениног тела - од косе до стопала.

        Требјешанин дефинише књигу као "Похвалу жени" , "најфасцинантнијем субјекту на свету" и то објашњава да је "пуна пикантних детаља, да њен аутор разматра изазовне теме са једног свежег необичног  становишта , користи се провереним прецизним подацима многих наука, али не занемарује током свог узбудљивог путовања по женском телу, да читаоце обогати многим сазнањима и то све је спаковао у шармантан начин писања «.

      Неке колеге Мориса критикују зато што наглашава улогу пола у еволутивној биологији а не инсиситра да су томе "криви"културолошки разлози, али аутор им одговара да су «женке људског рода прошле кроз драматичне промене, далеко веће него мужијак и то их је суптилно оплемењивало, па је тако женско тело пребогато чудесним прилагођавањима и чини га најјединственијим организмом на планети".

        «Док књига путује од главе до пете, не само објашњава узбудљиве биолошке особине које су заједничке свакој женки људске врсте већ расправља о бројним начинима на које су се те особине преувеличавале или прикривале" - пише у предговору Дезмонд Морис.

        «У сваком поглављу представио сам биолошки аспект посебног дела женског тела (оно што све жене деле) а онда сам наставио да истражујем бројне начине на које су различита друштва те биолошке особине модификовале. Било је то занимљиво, откривачко путовање и једино ми је жао што кад сам имао осамнаест година нисам знао све што сада знам о сложености женског феномена" - закључио је писац "Голе жене" написане 2004., а сада први пут објављене у српском издању београдског "Космос издаваштва" и подгоричке "Нове књиге".

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари