Књига Војислава Лалића нема случајно наслов „Ердоган изабрани султан“

ПРВИ ТУРСКИ СУЛТАН ПОСТАО ЈЕ ОСМАН КОЈИ ЈЕ УСТОЛИЧЕН 1299. У ЗАПАДНОЈ АНАДОЛИЈИ

* Реџеп Тајип ЕРДОГАН  влада Турском пуне две деценије јер је на њено чело дошао 2003. као председник владе

* Као и султан Мехмед II Освајч, оскрнавио је највеће хришћанско светилиште у Константинопољу (Истанбулу) Аја Софију, претворивши је поново у џамију

_________________________________________________________

          ИСКУСНИ новинар Војислав Лалић (1944) извештавао је неколико година као Танјугов дописник из Турске и веома добро му је позната та средина. Знајући да ове године следе у Турској избори, Лалић је написао сажету историју те државе и објавио је књигу под насловом "Ердоган изабрани султан" пошто је Реџеп Тајип Ердоган председник Турске већ више од две деценије у самом врху власти у Турској а и пре тога се бавио интензивно политиком.

          Лалићева књига је у целини посвећена Ердогану а допунио ју је најважнијим догађаима у историји Турске у последњем поглављу књиге -Хронологији

          Хронологија почиње са оснивањем османског царства 1299. године када је у западној Анадолији изабран  први султан Осман Први.

          Од 1326. султан Орхан осваја прве територије у Малој Азији и то доводи до распада царства Селџука и првог покушаја да се освоји Константинопољ.

          У 14. веку следе турска освајања укључујући хришћанске територије на Балкану, а то подразумева и српске земље,

          Током 16. и 17. века Османско царство доживело је незапамћен процват, поготово за време владавине султана Сулејмана Првог названог Величанствени. Тај период се завршава поразом Турске на прилазима Бечу и Пољској и од тада слаби моћ Османског царства да би током 19. и 20. века било називано „болесником на Босфору“.

          Некадашњи калифат постаје република за време владавине Мустафе Кемала Ататурка (родио се 1881. у Солуну а умро 1938.) он постаје 1923. први председник турске републике. Од његове смрти смењују се политичари на челу Турске да би 1985. званично поднела захтев за чланство у Европској унији. Од тада до данас Турска стрпљиво чека да доспе у Брисел, а дотле постаје лидер исламиста с амбицијом да окупи новоосноване исламске државе у Азији и северу Африке.

          То је сажета историје Турске на чије чело 2003. долази Ердоган као председник владе.

          Он је за сада две деценије господар Турске.

          Као и султан Мехмед II Освајч, оскрнавио је највеће хришћанско светилиште у Константинопољу (Истанбулу) Аја Софију, претворивши је поново у џамију.

          Ердогану је пошло за руком да као председник Турске измени устав а грађани су прихватили уставне амандмане да држава уведе председнички систем владавине по коме шеф државе (а то је за сада Ердоган) има практично неограничена овлашћења.

          У говору у Измиру 2022. Ердоган је потврдио да ће се поново кандидовати за шефа државе на изборима који се одржавају средином 2023.године Питање је да ли ће овог пута остати на ногама уколико се опозиција уједини и изабере новог кандидата... избори су у току.

          (Вера Кондев)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари