„Ларве, Ансалдо и син трговца зачинима“ као огледало данашње пандемије

ПОЈАВИО СЕ НА СРПСКОМ РОМАН ДАНСКОГ ПИСЦА РОБЕРТА ЗОЛЕ КРИСТЕНСЕНА

* Прича се одвија маја и јуна 1749. када се Европом шири опака болест чума због које градови остају без становника, преживели су се склонили у карантине, птице падају са неба, појављују се непознате животиње и грозоморне ларве а људима уместо крви тече жућкаста течност

* Главни јунак Жан Батиста, у пратњи учитеља кога сматрају филозофом, одлази да склопи уговорени брак, али му се ћерка власника рудника бакра уопште не свиђа. Његов будући таст и пратилац филозоф почињу да се расправљају који је узрок чуме

_____________________________________________________________________

       НЕ догађа се ретко да се нека фиктивна прича после извесног броја година претвори у реалност и то је сада случај са кратким романом данског писца Роберта Золе Кристенсена (1964) „Ларве, Ансалдо и син трговца зачинима“ који је објављен 2016. године, али  је стекао застрашујућу актуелност избијањем  пандемије корона вируса ове године.

       Издавачка кућа "Албатрос плус " препознала је њену актуелност и тако је у књижаре стигло ново издање које ће привући многе читаоце у свету јер страхоте које доноси поседују у себи многе елементе актуелних догађа у свету јер се поново ради о некој болести која масовно коси а не зна јој се ни порекло нити какве ће оставити последице на оне који су је преживели.

     Ново издање има предговор који је написла данска књижевница Карен Фаструп која се у својој земљи суочава са ковидом 19. што ју је навело да констатује да "свет више није онакав какав смо веровали да јесте јер је физичка стварност какву познајемо потпуно изобличена, како рече власник  рудника" (један од јунака књиге). Или, речима  главног јунака Жан Батиста: „Свет који сам мислио да познајем распарчао се и раскомадао, прво распарчао, а онда и раскомадао".

       Након што је у најкраћим цртама представила аутора романа, који је до сада написао збирке песама, приповедака, неколико књига за децу и 11 романа, Фаструп констатује да је `Ларве, Ансалдо и син трговца зачинима` „пастиш чији је предложак форма путописа из доба просветитељства и Кристенсену је пошло за руком да напише књигу језиком који је веран начину изражавања у 18, веку и у исти мах питак и разумљив савременом човеку".

     „Читав роман прожима нит страве и чудесног, суптилан је а поседује и саркастичан смисао за хумор“, оценила је Фаструп.

     Прича се одвија маја и јуна 1749. када се Европом шири опака болест „чума“ због које градови остају без становника, преживели су се склонили у карантине, птице падају са неба, појављују се непозате животиње и грозоморне ларве а људима уместо крви тече жућкаста течност.

     Главни јунак Жан Батиста у пратњи учитеља кога сматрају филозофом одлази да склопи уговорени брак, али му се ћерка власника рудника бакра уопште не свиђа. Његов будући таст и пратилац филозоф почињу да се расправљају који је узрок пошасти. Власник рудника је сујеверен и религиозан и он све што се збива приписује натприродном феномену.

       Ту расправу из 18 века Фаструпова преноси на нашу актуелну ситуацију и Кристенсенов роман посматра као огледало различитих позиција које су и данас присутне само на савремен начин.

       Она сматра да  је савремни свет науке подељен на рационалисте и популисте који су чак и данас спремни да пандемију припишу вери у натприродно. То, сматра Фаструпова даје књизи чија је радња смештена три века уназад, актуелност док једна нова пошаст хара по целом свету.

      Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари