„Најсиромашнији народи производе најбогатије политичаре“

ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ АЛМАНАХ БАЛКАНСКОГ ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ЈУЖЊАЧКА УТЕХА“

* Ивана МАТЕЈЕВИЋ, уредник јубиларног Алманаха: „Ово је пресек главних и пратећих фестивалских догађања у протеклих десет година. Надамо се да је пресек репрезентативан исто као што је и сам Фестивал „Јужњачке утехе"

* Три афоризма из Аламанаха: „Срби су луд народ, председник је само први међу једнакима", „Враћам се за пола сата, отишао сам да купим диплому", „Обавезно пуцам у ваздух, никад не промашим"

______________________________________________________

          ИЗ алексиначког Центра за културу и уметност стигао је Алманах Балканског фестивала хумора и сатире „Јужњачка утеха" којим је обележена деценија овог фестивала који је покренут у Нишу, али се сада сваке године одржава у Алексинцу.

        У почетку су учествовали хумористи, сатиричари, карикатуристи из четири балканске државе: Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе, али следеће године су им се придружиле колеге из Румуније.

          Концепт фестивала је да сатиричари изложе своје набоље афоризме, а карикатуристи своје карикатуре и  антологијску сатиричну прозу и поезију.

          Организатори „Јужњачке утехе" су се постарали да ова манифестација постане традиционална и да покажу да се на овом делу Балкана ствара врхунска сатирична књижевност и карикатуре које добијају највеће међународне награде.

          Према речима Ивана Матејевића, који је уредник јубиларног Алманаха, "ово је пресек главних и пратећих фестивалских догађања у протеклих десет година и да тај пресек буде репрезентативан исто толико као што је и сам Фестивал ,"Јужњачке утехе". Да његово објављивање буде трајни документ.

          „Десетогодишњица "Јужњачке утехе" је огромна могућност сагледавања стваралаштва у овом жанру у земљама Балкана и њихово поређење или тражење специфичности. То је највећа вредност овог јубиларног издања. Афористичари и карикатуристи на исти начин размишљају не само на Балкану него и у свим земљама света јер афоризам је карикатура друштва, а карикатура је цртачки афоризам" - истакао је рецензент књиге Срђан Сиђа Живковић.

          Према његовим речима, „нагли развој афоризама у другој половини двадесетог века условљен је лепезом нових уметничких праваца, а не како се мисли постојањем недемократских друштава, а на афористичару је да забележи тај тренутак и да тај друштвени тренутак искаже мишљу са благим елементима хумора, сатире или ироније. Тако лепо каже афоризам Сава Мартиновића којим ова дивна књига почиње: „Афоризам је ретка честица духа".

          Књига „Јужњачка утеха“ донела је најбоље одабране афоризме које су пориложила 32 афористичара на 200 страна и то је сада најобимније дело посвећено овом литерарном жанру. Поред сваког афоризма наведено је име аутора и то значајно проширује обим књиге па ћу само навести афоризме који треба да се прихвате као најквалитетнији.

          „Пишем из финансијских разлога. Јефтиније ми је него да одем у кафану", „Афоризам је скенер трулог времена", „Похвалите награђену књигу пре него је прочитате. После ће бити касно", „Купиш диплому, па продајеш памет", „Све лошије се живи, али на срећу и све краће", „Бирајмо најбоље, најгоре су већ изабрали", „Слобода говора добија нову димензију, све више се ћути", „Најсиромашнији народи производе најбогатије политичаре", „Срби су луд народ, председник је само први међу једнакима", „Враћам се за пола сата, отишао сам да купим диплому", „Када су кашике празне, људи се хватају за ножеве", „Обавезно пуцам у ваздух, никад не промашим".

          Љубитељи афоризама могу да узивају у бројним уколико купе Алманах „Јужњачка утеха" јер је довољно велика да задовољи сваког ко воли афоризме.

          Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари