Нови роман Паула Коеља „Стрелац“ пред српским читаоцима

ДЕЛА БРАЗИЛСКОГ ПИСЦА ПРЕВЕДЕНА СУ НА 80 ЈЕЗИКА, А ПРОДАТА СУ У 195 МИЛИОНА ПРИМЕРАКА

* Стрелац“ је прича о повученом дрводељи Тецији, некада славном стрелцу кога је после дуготрајног тражења нашао неименовани странац да би научио његове вештине. Теција, врхунски мајстор стреличарства у ствари је сам Коељо јер и он се неко време бавио луком и стрелом

* Странац одлази а Теција, своје умеће, преноси на дечака који је посматрао његов радКњига има 13 поглавља а свако је неки мудри савет како да се усаврши стреличарска вештина

________________________________________________________

           ПОСЛЕ нешто дуже паузе поново се појавио нови, краћи роман „Стрелац“ једног од најпопуларнијих књижевника на свету - Бразилца Паула Коеља (1947) у издању "Лагуне", што је обрадовало верне читаоце његових књига.

           Коељо, рођен у Рио де Жанеиру у веома скромној породици. Од најраније младости је желео да постане писац, али су га родитељи слали на психијатријско лечење да се одрекне те фасцинације јер су му желели другачију каријеру пошто се у Бразилу није могло живети од писања.

           Дух побуне одредио је Коељову младост. Био је хипик, писао текстове за песме неколицине бразилских поп певача. Запослио се као новинар, проучавао магију и окултизам и прешао је 830 километара пешке да би стигао као ходочасник до шпанског светилишта Сант Јаго ди Кампостело.

           По повратку у Бразил написао је књигу "Дневник једног чаробњака" који је постао хит у Бразилу. Тако је започела Коељова литерарна каријера када је имао већ 36 година.

           Након „Алхемичара“, који му је донео интернационалну славу 1988. године, написао је још 16 књига.

           Десет година сва његова дела су заузимала највиша места на листама бестселера широм света.

           Француски магазин „Лир“ га је марта 1999. прогласио за најпродаванијег писца света. 

           До сада је преведен на 80 језика и књиге су му објављене у 170 земаља а продате су у тиражу од 195 милиона примерака.

           Према анкети BBC (2003) роман „Алхемичар“ сврстан је међу 100 најомиљенијих дела свих времена а критичари хвале његову поетику, реалистичност и филозофски стил.

           Коељова дела су подобијала сва могућа светска признања.

           Један је од 15 најпопуларнијих писаца на свету, а његова дела и у Србији убрајају међу најчитаније стране књиге. 

           Један од значајних успеха био је његов одлазак у Иран, у који је био позван као први писац емуслимански да после иранске револуције дође на размену идеја.

           Члан је Бразилске академије књижевности од 2002. године а „Њујорк тајмс“ је написао да су његове књиге имале „пресудан утицај на милионе људи".

           Поред књига Коељо пише недељне колумне у многим магазинима у којима се обраћа не нашем разуму већ срцу.

           „Кад пишем књигу, пишем је себи јер покушавам да одговорим на питања која сам постављао себи током целог живота," изјавио је писац у једном интервјуу. 

           Његова најновија књига „Стрелац“ са прелепим илустрацијама уметнице Еве Елерт прича је о повученом дрводељи Тецији, некада славном стрелцу кога је после дуготрајног тражења нашао неименовани странац да би научио његове вештине. Теција, врхунски мајстор стреличарства у ствари је сам Коељо јер и он се неко време бавио луком и стрелом.

           Књига има 13 поглавља а свако је неки мудри савет како да се усаврши стреличарска вештина. 

           Странац одлази а Теција, своје умеће, преноси на дечака који је посматрао његов рад. 

           „У добро познатој традицији, Коељо у „Стрелцу“ пружа савете за живот кроз измишљену причу, наглашавајући компоненте као што су мудрост, посвећеност и страст" закључак је преводитељке романа Дуње Лозук чији је сјајан аналитички текст објављен у часопису „Букмаркер“.

           Вера Кондев 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари