„О љубави“ Алена де Ботона - истовремено љубавна прича и филозофско дело

АУТОР ЈЕ РОЂЕН У ЦИРИХУ, АЛИ ЖИВИ У ЛОНДОНУ – ИЗА СЕБЕ ВЕЋ ИМА 15 КЊИГА

* Књига почиње тиме што се Алан и Клои случајно срећу у авиону. Он долазак до њеног кревета сматра врхунцем своје вештине завођења, а прва свађа почиње од тога што на столу за доручак нема џема од јагода...

______________________________________________________________________

        КАКО настаје, рађа се и умире једна љубав?

        Свако ко ју је осетио али и изгубио сигурно тврди да је свака љубав другачија ,али мораће да призна да постоје правилности.

        Ово је идеја од које је кренуо писац, и филозоф, тв сценариста Ален де Ботон (1969) рођен у Цириху, али сада живи у Лондону и аутор је петнаестак књига које су необични спој доументаристичке прозе и фикције („Архиткетура среће", „Уметност теорије“, „Утеха у филозофији“, „Анализе осећања“, „Курс љубави“, „Архитектура љубави“...)

        Његову најновију књугу „О љубави", коју је написао у њему својственој комбинацији фикције и документаристичке прозе, објавила је на српском језику „Лагуна“ и већ је постала и код нас хит.

        Иначе, де Ботонове књиге су до сада штампане у четири милиона примерака и преведене на све велике језике.

        Аутор не крије да је књига писана за читаоце који се управо заљубљују као водич у ту везу али и за оне који су изашли из неке дуге везе да би схватили шта је довело до  раскида и да им то буде добар наук када улете у неку нову везу не припремиши се шта их све чека јер оно што је било разлог за распад  претходне везе не мора да значи да ће бити битан фактор у новој вези.

        Аутор се нада да ће  књига бити добар приручник да читалац буде паметнији када крене у нову везу.

        Ова прича почиње као свака или барем најчешћа љубавна прича да се мушкарац и жена сретну сасвим случајно у авиону и шармантна Клои „омађија сапутника Алана који је наговара да размене бројеве телефона да би се поново видели када стигну у Лондон“.

        Де Ботон са пуно смисла за хумор описује шта све предузима Алан само да би доспео у Клоин кревет и то сматра врхунцем своје вештине завођења.

        Довољно је да открије да на столу за доручак нема џема од јагода и да новопечени љубавници заподену своју прву свађу.

        Следи "тобоган" те везе јер свађе замењују страствена мирења и постепено веза се хлади.

        Де Ботон инсистира да смо сви неспремни за љубав и да би препоручио да се прво упишу у Школу живота пре него се определе да уђу у неку озбиљну везу.

        Он је присталица и проучавања најбољих филозофа јер они могу да помогну читаоцима да успешно живе свој живот.

        А у то се убраја и успешна емотивна веза.

        Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари