„Праведно друштво“ – књига о могућем свету након неолиберализма

БОЉЕ БУДУЋЕ ДРУШТВО АУТОР – ДАВИД Ђ. ДАШИЋ – НАЗИВА ЛИБЕРАЛНИМ СОЦИЈАЛИЗМОМ

* Дашић упозорава да је капиталистичка есплоатација радника на прагу треће деценије 21 века суровија и бездушнија него што је била она на крају 19 века о којој је писао Маркс“

_____________________________________________________________

       ПРАВЕДНО друштво - вековима недосањани сан човечанства - заокупљало је велике мислиоце од Платона до Маркса.

       Ове интригантне и судбинске теме аутор "Праведног друштва" се подухватио на стручан, редак и  интелектуално храбар начин.

       Стручан јер даје аргументовану и уверљиву критику неолибелазима, редак јер је ово први пут да се у економској литератури и комплетној литератури не само у Србији већ и у много ширим оквирима срећемо са систематизованом и комплетном анализом тематике расподеле богатства коју карактеришу екстремна концентрација богатства у рукама малог броја појединаца и крајњег сиромаштва највећег дела светске популације, а храбар - јер заступа и брани став "да је капиталистичка есплоатација радника на прагу треће деценије 21 века суровија и бездушнија него што је била она на крају 19 века о којој је писао Маркс".

          Аутор књиге „Праведно друштво" – Давид Ђ. Дашић (1941) - човек са богатим академским и дипломатским искуством - убедљиво указује да је опште стање које је произвео и које упорно одржава и намеће постојећи међународњи поредак постало друштвено неприхватљиво, социјално неиздрживо и политички неодрживо.

       То је посебна вредност ове књиге коју је објавила издавачка кућа "Албатрос плус" са уредником Јагошем Ђуретићем на челу који објављује врхунска политиколошка дела.

      Циљ аутора је да кроз литературу трага за могућим алтернативама постојећем неолибералном систему који данас влада светом како би се понудио излаз из класног друштва дубоко подељеног на богате и сиромашне из друштва које нема перспективу.

       У том погледу књига отвара видике у правцу остваривања новог пожељног друштва, друштва социјалне правде, и трагања за трећим путем.

       То није ништа друго, сматра аутор, него опредељење за ново грађанско демократско друштво, друштво социјалне правде, и трагање за новим путем у будућем развитку налик на либерални социјализам.

     Без икакве сумње "Праведно друштво" је драгоцено штиво за све читаоце који прате проучавање сложене друштвене збиље у којој живимо и радимо.

       При томе, заиста није битно да ли припадају десној или левој политичкој хемисфери друштва или се налазе негде између њих, као ни да ли се идеолошки и политички слажу или не са ставовима изнетим у овој књизи.  

      Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари