„Путник“, роман 23. годишњака који је објављен тек после осам деценија и - постао бестселер

АУТОР ДОЖИВЕО САМО 27 ГОДИНА ЈЕР ЈЕ БИО У БРИТАНСКОМ ВОЈНОМ БРОДУ КОЈИ СУ ТОРПЕДОВАЛИ НЕМЦИ

* Двадесетрогодишњи Улрих Александер Бошвиц вртоглавом брзином, за свега неколико недеља, написао „Путника“ роман о немачком трговцу Оту Зилберману, који прво губи имовину, затим достојанство па најзад и разум. Борио се за Немачку, али је морао да са торбом пуном новца бежи пред нацистима и тако почиње његово непрестано путовање         

* Белешка уредника: „Пошто прилике нису својевремено допуштале да аутор Бошвиц дотера рукопис, са једном издавачком кућом, сада скоро осамдесет година након што је написан, брижљиво је урађен уз сагласност породице како би дирљиво и упечатљиво дело добило облик који заслужује

____________________________________________________________

          „РУКОПИС романа на којем се темељи ова књига настао је у новембру 1938. непосредно после погрома у Немачкој којима је почео систематски прогон Јевреја" - написао је у Белешци уредника немачког издања Петер Граф.

          У то време аутор, Улрих Александер Бошвиц који је тада имао само двадесет три године, већ је побегао од родитеља, у Луксембургу, а вероватно делимично и у Бриселу, написао је за свега неколико недеља роман о немачком трговцу Оту Зилберману, који прво губи имовину, затим достојанство па најзад и разум" - констатовао је Петер Граф у јесен 2017. када је преузео задатак да објави оригинални рукопис шездесетих  година прошлог века.

          "Оригинални рукопис на немачком језику, куцан на писаћој машини, стигао је заобилазним путем у Франкфурт на Мајни где се и данас чува у исељеничком архиву Немачке националне библиотеке“, истакао је уредник књиге.

          Пошто прилике нису својевремено допуштале да аутор Бошвиц дотера рукопис, са једном издавачком кућом, сада скоро осамдесет година након што је написан, брижљиво је урађен уз сагласност породице како би дирљиво и упечатљиво дело добило облик који заслужује" - закључио је уредник.

          Двадесетрогодишњи Бошвиц написао је „Путника“ вртоглавом брзином али нико га није објављивао већ је деценијама лежао непримећен и тек недавно је примећен, а када је објављен постао је прави књижевни догађај.

          Многи листови су хвалили „Путника" када је после више деценија поново откривен, а новинари су констатовали да је Зилберман морално контрадикторан протагониста што га чини уверљивим. 

          Са торбом пуном новца, главни јунак романа, угледни бизнисмен који се борио за Немачку, мора да бежи пред нацистима и тако почиње његово непрестано путовање.

          Сведок је злочина у Немачкој после Кристалне ноћи.

          „Путник“ је узбудљив роман који читаоцу сјсјно дочарава време у коме је Немачка тонула у мрак нацизма. 

          Бежећи све време од нациста и аутор романа постаје сведок застрашујућег режима, стално мењајући место становања, да би на крају путујући из Аустралије ка Енглеској - погинуо јер је војни брод био торпедован.

          Требало је да прође неколико деценија да се Бошвицово дело објави и на немачком.

          Бошвиц је имао само 27 година када је преминуо.

          Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари