Роман „Кључ бесмртности“ - потрага за „Књигом мртвих“ древних Египћана

АУТОР ЈЕ ХАРИ СЛИПИЧЕВИЋ – УСПЕШНИ МОСТАРАЦ КОЈИ ЖИВИ У ХОЛАНДИЈИ

* Аутор са задивљујућом вештином преплиће и уплиће савремене градове у којима и даље воде главну реч неке древне организације потомака династије Птолемеида до припадника Малтешког реда који су спремни да безобзирно убијају све у нади да ће наћи Књигу мртвих која је према предању кључ бесмртности

________________________________________________________________

        ПРВО ме је привукао наслов "Кључ бесмртности" а затим име аутора - Хари Слипичевић за кога за сада нисам чула нити сам нешто читала што је написао, иако је неоспорно "наше горе лист".

        Препорука је била и наднаслов који је сугерисао да је то `регионални бестселер` и поднаслов да је "упитању роман о путовању кроз мистериозни свет најчуваније тајне у историји".

        Ко је уживао у филмовима са Индијана Џонсом,  ти поднаслови су били довољна препорука да је у питању класичнин авантуристицки роман.

        То је права лектира за ове претпразничне дане и зато сам се прихватила овог дела које је објавила "Лагуна", неспорно наш, не само највећи  већ и најбољи издавач.        

        Аутор (1968) је из Мостара где се школовао али је због трагичне ситуације у завичају напустио и Мостар и од 1996. живи у Холандији где се, као економиста, веома добро снашао у пословном свету.  Чак је основао и Фондацију Слипичевић прко које се бави хуманитарним радом и подржава позитивне иницијативе у Мостару и БиХ.

        Године 2016. објавио је прве две књиге које су посвећене Мостару и неким члановима његове породице. Књиге су имале значајан успех и то га је охрабрило да се посвети писању и тако је настао први том "Кључа бесмртности" будуће трилогије.

Хари Слипичевић

        Да би написао овај роман потрудио се да пропутује Медитеран и да простудира обимну литературу са нагласком на древном Египту, али се помно упознао и са другим градовима у којима се одвија радња.

    Не треба занемарити да му је за овај авантуристички роман уредник био Срђан Крстић, кога би пожелео сваки, и много искуснији, писац.

        Роман је као створен за зимске кратке дане и дуге ноћи јер се чита у једном даху пошто је аутор показао да има смисла за занимљиву, напету радњу, која личи на брзи тобоган јер екипа која трага за "Књигом мртвих" час је у Њујорку, Истанбулу и Египту, од Каира до Александрије.

        Са задивљујућом вештином преплиће и уплиће савремене градове у којима и даље воде главну реч неке древне организације потомака династије Птолемеида коју је утемељио генерал Александра Великог Птоломеј и препустио му да влада Египтом, до припадника Малтешког реда који су спремни да безобзирно убијају све у нади да ће наћи Књигу мртвих која је према предању кључ бесмртности.

        У причи која је почела суровим убиством првог чувара Књиге мртвих Озириса па до краја, када Књига доспева у руке професора историје Мека Луита, има невероватних авантура које пружају могућност да следећа два тома буду исто тако напета као први и зато ћу вам свакако јавити када буду штампана, јер ко уђе у свет који је у роману Слипичевића са нестрпљењем ће очекивати наставак.       

        Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари