„Роман о Пашићу“ – историјско дело Николе Моравчевића

АУТОР СМАТРА ДА ЈЕ ПАШИЋ НАЈЗНАЧАЈНИЈИ СРПСКИ ДРЖАВНИК НАКОН ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА

* У књизи је до многих ситних детаља приказан Пашићев политички рад, његово деловање као премијера, прво Србије а после Првог светског рата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца

* Моравчевић се потрудио да прикупи и прочита богату литературу, пре свега из Архива Српске академије наука у ком се чувају Пашићеви текстови. Такође је проучио и грађу која се чува у Државном архиву у Бечу

_____________________________________________________________

            БЕОГРАДСКА издавачка кућа „Архипелаг“, позната по изузетно квалитетној продукцији, објавила је у својој едицији „Златно руно“ нову књигу Николе Моравчевића чија дела већ годинама штампа.

            У питању је „Роман о Пашићу“ са поднасловом „Историјски роман о политичару и државнику".

            Моравчевић је рођен 1935. године у Загребу, у породици српског официра Југословенске краљевске војске. По завршетку Академије за позоришну уметност у Београду, отишао је у Америку где је магистрирао и докторирао на Позоришном одсеку Уметничког института за светску књижевност.

            На одсеку Светске књижевности Универзитета државе Илиноис у Чикагу где је унапређен у редовног професора. На истом универзитету основао је Одсек славистике (1961-1981).

            Његово дело чини преко 200 књижевних есеја и критичких приказа из области руске, српске и француске књижевности штампаних у десетак књига .

            Написао је неколико историјских романа и историјских студија а покупио је

и прегршт награда.

            Моравчевић је за своју романсирану биографију Николе Пашића написао увод у коме најављује да ће за три године бити стогодишњица од његове смрти и то је скоро вековни размак од онога што су о њему као личности и политичару рекли апологете и критичари у току његовог живота.

            „Толико времена је довољно да се покаже да је Пашић најзначајнији српски државник од васкрса Србије у Првом српском устанку до данас. Тако нешто се у српском средњем веку једино може рећи за световне успехе монаха Саве, који је сличном умешношћу успео да српској држави обезбеди међународна признања" написао је аутор књиге.

            „Овај историјски роман о Пашићу је замишљен и написан као правовремена књижевна илустрација његовог успеха", закључио је Моравчевић

            Да би што аутентичније и забавније написао биографију политичара и државника, Моравчевић се потрудио да прикупи и прочита богату литературу, пре свега из Архива Српске академије наука у ком се чувају Пашићеви текстови. Такође је проучио и грађу која се чува у Државном архиву у Бечу.

Никола Моравчевић

            Казимировић Васа је аутор књиге „Никола Пашић и његово доба" у два тома, док је драгоцени извор података и књига „Никола Пашић и уједињење Југословена“ Карла Сфорце.

            Ово су само неке књиге које су део библиографије о Пашићу и његовом добу.

            У књизи је представљен читав Пашићев живот и то веома детаљно и попуњено његовом преписком у којој је износио своје планове и дела.

            Моравчевић веома сажето пише о младости свог „јунака“ рођеног у Зајечару 1845. који је студирао у Швајцарској где је створио  свој први круг пријатеља из Србије. Пише о боравку Пашића у Русији, којој ће бити одан све до бољшевичке револуције.

            Пашић се почиње бавити политиком 1878. када је у Зајечару изабран за народног посланика. Након оснивања Народне радикалне страке 1881. године, прве политичке странке у Србији, Пашић постаје њен вођа. Од тада је најутицајнији, најпознатији политичар српске историје и један од водећих инелектуалаца политичке елите.

            У књизи је до многих ситних детаља приказан Пашићев политички рад, његово деловање као премијера, прво Србије а после Првог светског рата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

           Активно је учествовао у стварању југословенске државе коју је заступао на Мировној конференцији у Версају.

           „Пашић је до смрти (1926) био на власти и Моравчевић се потрудио да у његовој  романсираној биографији опише његову несвакидашњу вештину да дође на власт, да води политичке борбе, а поседовао је вештину да опстане у бурним временима“ - истакао је уредник Гојко Божовић.

           Он је подвукао да „роман говори о успонима и падовима главног јунака, о томе како је стварао савезнике, али и како се односио према противницима".

           Можда треба скренути пажњу да Пашићева Народна радикална странка нема континуитета са актуелном Српском радикалном странком која је основана 1991. године.

           Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари