Сјајна књига о Хеди Ламар која није била само велика глумица него и велики проналазач

ЧЕСТО ЈЕ БИЛА И „ЈЕДИНА ЖЕНА ЗА СТОЛОМ“ – ШТО ЈЕ И НАСЛОВ ЊЕНЕ РОМАНСИРАНЕ БИОГРАФИЈЕ

* На корицама књиге "Једина жена за столом" еснафски лист америчких издавача "Паблишер викли" је написао да је Мари Бенедикт насликала блистави портрет блиставе жене која је свесна чудесне  моћи своје лепоте, али чезне да буде призната због свог бритког интелекта. Читаоци ће бити одушевљени"

* Након смрти Хеди Ламар, њени проналасци су коришћени за конструкцију првих безжичних телефона и данас се њено име налази у сали  славних проналазача

_______________________________________________________________

         НА ЖАЛОСТ, романсирана биографија Хеди Ламар (1914-2000), позоришне, филмске и тв глумице, продуцента и проналазача - у издању "Лагуне" - прва је књига коју сам прочитала а да је из пера Мари Бенедикт (којој је право име Хедер Телер)док јој је Бенедикт само псеудоним.

         Она је до сада објавила три књиге а њен први роман „Други Ајнштајн“ овај исти издавач је већ објавио.

        Наиме, ауторка је сјајно написала романсирану биографију Хеди Ламар па према томе вероватно и другу књигу о првој жени Алберта Ајнштајна нашој  земљакињи Милеви Марић.

         Бенедиктова не крије да је по професији била корпоративни адвокат и да је и сама била веома често једина жена за столом, како гласи њен роман о Ламаровој, а све остало су били мушкарци. То ју је навело да почне да тражи, као права, убеђена, феминисткиња, личности које су заслужиле да добију романсирану биографију у којој би показала да су биле изузетне личности а то није било запажено јер су биле жене.

         Тако је "открила" Хеди Ламар која је остала свима запамћена као глумица и лепотица а све до пред смрт нико јој није одавао призања за њене проналаске који су, током Другог светског рата, могли бити коришћени за боље лансирање торпеда на мору.

         Након смрти Хеди Ламар, њени проналасци су коришћени код стварања првих безжичних телефона и данас се њено име налази у сали  славних проналазача.

        Мари Бенедикт је одабрала да у романсираној биографији Хеди Ламар, објављеној  2019.,  опише њене почетке као глумице у Аустрији где је глумила са 19 година у еротском филму "Екстаза" а на сцени бечког позоришта играла је главну улогу у драми "Сиси" о супрузи цара Франца Јозефа.

         Ту ју је запазио трговац оружјем Фриц Мандл који је на наговор њених родитеља постао њен први муж јер су као Јевреји већ пратили шта се збива са њиховим сународницима у Хитлеровој нацистичкој Немачкој.

         У роману који је добио наслов "Једина жена за столом" Бенедиктова описује живот младе госпође Мандл као предивне супруге човека који је сарађивао са немачким нацистима и која је као домаћица често била једина жена за столом.

         Нико није обраћао пажњу на Хеди и тако је она сазнала све о намерама нациста и одлучила да побегне из брака и Аустрије и то је као да се ради о трилеру: узбудљиво, напето, са пуно заплета, све до  доласка Хеди у Холивуд где је успела да се наметне студију МГМ.

         Тај део биографије у којој је супруга власника МГМ Луиса Малера "крстила" Хеди као Ламар јер јој је њено стварно презиме звучало превише немачки што у то време пред почетак Другог светског рата (1939) није баш било популарно.

         Тако започиње други део књиге о Хеди и њеној америчкој глумачкој каријери која је трајала од 1939 до 1958 када је снимила 30 сјајних филмова  са славним глумцима и ушла у све енциклопедије филма. Није се устручавала ни да игра у тв серијама ако су то завређивале и стекла је славу и популарност у целоме свету а називали су је "најлепша жена на свету".

         Следећа значајна фаза у животу ове глумице је посвећена њеним напорима да некако помогне савезницима у рату против нацизма и труду да спасе мајку из Европе (отац јој је умро пре доласка нациста и Беч).

         Ту поново има много узбудљивих епизода и ауторка даје изванредну слику живота у Холивуду и напора Ламарове да подигне сама (развела се од другог мужа сценаристе Џина Маркија) усвојеног сина кога зове Џејмси.

         Сада су у центру пажње напори Ламарове да се њени проналасци усвоје у Америци и испоставља се да јој је највећа препрека што је жена и уз то још и филмска глумца.

         На корицама књиге "Једина жена за столом" еснафски лист америчких издавача "Паблишер викли" је написао да је "Бенедиктова насликала блистави портрет блиставе жене која је свесна чудесне  моћи своје лепоте, али чезне да буде призната због свог бритког интелекта. Читаоци ће бити одушевљени"

       Часопис " Њујорк џорнал од букс" је написао да је ова књига "проткана темама од којих су многе релевантне и данас, нарочито када је реч о учешћу жена у свету мушкараца. Вредно штиво о тој величанственој и талентованој жени".

      Према жељи, Хеди Ламар њен пепео је расут по бечкој шуми.

          Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари