„Србија се савијати неће. Клечи!“; „Лопов. Како то политички звучи“

„АФОРИЗМИ ОД ДВЕ ДО ПЕТ РЕЧИ“ – ОСМА КЊИГА АФОРИСТИЧАРА МИТРА ВЕЉКА ЂЕРИЋА

* Значајна група афоризама односи се на жене. Ево четири: „Не прекидај жену - док ћути", „Женска пословица: један ко ниједан", „Освајањем жене постајете њен роб", „Радио Милева“  има националну фреквенцију"

* Књигу је „обогатио" Тошо Борковић, познати цртач карикатура , а испод сваког цртежа Ђерић је написао по један одговарајући афоризам

_____________________________________________________________

         КАДА вам у руке дође књига за коју је рецензију и предговор написао српски академик Душан Ковачевић - није потребна боља препорука, па ме је то подстакло да прочитам збирку афоризама Митра Вељка Ђерића званога Лаки (1952) коју је недавно штампала београдска издавачка кућа "Алма".

       Ковачевић је сместио Лакија у "репрезентативан тим српских афористичара, познатих и признатих и цењених у земљи и иностранству", а нова, осма његова књига има поднаслов - „Афоризми од две до пет речи".

       Ђерић је три деценије радио у РТС-у, али је све време писао афоризме и то и данас ради.

       Присутан је на друштвеним мрежама, електронским медијима, у штампи, зборницима, антологијама, смотрама сатире и хумора... Добио је низ награда међу којима су и признање за најбољи афоризам на 17. Међународном фестивалу "Сатира фест" и награду Београдског афористичког круга.

       Према Ђерићевим речима "превођен је на више језика осим на матерњи".

       За мото своје најновије књиге, Ђерић  је  одабрао реченицу писца Антона Павловића Чехова "Краткоћа је сестра талента" и то га је инспирисало да се потруди да му афоризми буду кратки, али ефектни ударци у место које се не брани.

       Констатујући да су "српски афористичари драгоцени део литерарне баштине нашег даровитог народа за писану и казану реч, академик Ковачевић је истакао да је то "посебно цењено, познато и признато, а да је Ђерић један од највештијих писаца да се насмеје и нашали на сопствени рачун јер верује да је хумор и осећање за племенити смех лековито"

       Ђерић се у афоризмима највише подсмева, како је приметио Ковачевић, "нашем невеселом и апсурдном животу подстичући читаоце да се смеју док би други за исте ствари плакали".

       Тој врсти афоризама припадају овакви: „Увуци језик  да сачуваш главу",  „Наша стварност је кварност", „Има реда. Криминал је организован", „Нама је сваки дан-ноћ", „Срби су се најзад сложили: Хлебаааа ", „Богати смо бедом", „Србија се савијати неће. Клечи!", „Остајте овде! - рече мазохиста", "Лажем јер истина боли", „Нисам циција, дајем обећања", „Волим једноумље. Моје", „Лопов. Како то политички звучи", „Похађам школу пливања... у дуговима" и још много других који припадају описима  свакодневног живота у Србији.

       Друга значајна група афоризама односи се на жене као што су: „Не прекидај жену - док ћути", „Женска пословица: један ко ниједан", „Освајањем жене постајете њен роб", „Радио Милева“  има националну фреквенцију", „Глуви мужеви дуже живе", „У Србији постоји немогуће. Живимо", „Чувајте жену. Новчаником!", „Жене дуже живе. Крију године", „Љубавнице одлазе, жена остаје",“Веран сам својим женама", „Љубите жену мање ће причати"., „Жена ми бомба. Брзо експлодира", „Жене су експерти за рогове"...

       Књигу је „обогатио" Тошо Борковић, познати цртач карикатура , а испод сваког цртежа Ђерић је написао по један одговарајући афоризам.

       Књига је зато не само за читање и смех већ и за гледање.

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари