У Београду објављен роман „Шифра уцена“ о првој Трамповој супрузи

ИЗДАВАЧ – „ВУЛКАН“ – ТВРДИ ДА ЈЕ АУТОР НОВИНАР КОЈИ ДОБРО ПОЗНАЈЕ АМЕРИКУ

* Књига је делимично базирана на истинитим  догађајима а делимично је фикција. Написана је као шпијунски трилер

* У роману је Елена – Трампова прва супруга – бивша порно-звезда, а заиста је била чехословачка гимнастичарка. Наводно ју је - када је имала само 18 година - заврбовао руски агент Сергеј Сорокин и упутио је на специјално образовање где је савладала неколико главних језика, борбене вештине, софистицирано завођење мушкараца и обезбедио јој је посао манекена...

______________________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе још увек имају у председничкој фотељи Доналда Трампа али до краја ове године биће окончани председнички избори и онда ће се знати да ли је Доналд Трамп добио још један мандат.

       До тада, београдска издавачка кућа „Вулкан" побринула се да објави роман „Шифра уцена" чији аутор се потписао само као „Анонимус“, али издавач тврди да је у питању угледни новинар који веома добро познаје америчке политичке канале и не крије да је књига делимично базирана на истинитим    догађајима а делимично је фикција.

       Он се свакако потрудио да напише врхунски шпијунски трилер који ће у ове дане када смо сви опседнути проблемима везаним за пандемију ковид вируса помоћи да док га читамо сигурно заборавимо на све бриге јер је изузетно напет и доноси детаље које ми свакако не знамо а вероватно ни многи Американци који се не баве политичким темама, пре свега закулисним односима Америке и Русије.

       Док читате „Шифру уцена" тешко можете да разликујете шта је истина а шта фикција што читаоцу пружа задовољство да се осећа као да директно посматра шта се збива у Вашингтону а пре свега у Белој кући.

       Прича почиње 2016. током недеље пред изборе, када неуспешна новинарка Грејс Елиот добија шансу да дође до информације за коју верује да ће јој донети успех и винути је међу новинарске звезде.

       Она је успела да једну бившу порно звезду убеди да јој исприча своју аферу са политичаром који би могао да постане нови председник САД.

       Уз мале измене, они мало старији читаоци могу да се сете да је прва Трампова супруга била чехословачка спортисткиња а не баш порно звезда и да је заиста постала прва дама САД довољно дуго да му роди двоје деце.

       Грејс Елиот добија `причу` од Елене - како је аутор назвао њену саговорницу - али нико није спреман да тај текст објави.

       Прича се сада сели у Чехословачку где живе Еленини родитељи и Грејс је добила средства од свог главног уредника да отпутује у Европу и сазна пуну истину о Елениној вези са актуелним потенцијалним председничким кандидатом. Тако сазнаје да је, претражујући архив Музеја комунизма Елена заиста била гимнастичарка и да ју је када је имала само 18 година заврбовао руски агент Сергеј Сорокин који ју је упутио на специјално образовање где је савладала неколико главних језика, борбене вештине, софистицирано завођење мушкараца и обезбедио јој је посао манекена да би имала могућности да се креће у високом друштву.

       Елена након успешне манекенске каријере доспева у Њујорк где упознаје Ентонија Крејга за кога се удаје 1977. и добија ћерку (то је поново неодољива сличност са епизодом  из живота Иване Трамп).

       Наравно, све време је руски агент и то веома успешан. Када би се открило да је и даље руски шпијун, Елена би као неке њене "колегинице" била елиминисана по кратком поступку а када  би њен ментор и шеф руских шпијуна у САД сазнао да је поверила целу причу о мрежи „ластавица" које је шифрирано име за руске агенткиње, морао да елиминише и новинарку Грејс Елиот... 

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари