„Власт царује, народ кладе ваља“ – нова књига афоризама Живка Кулића

НАПИСАО И: „ИСКУСАН ПОЛИТИЧАР МЛАТИ ПАРЕ, А НЕИСКУСАН – ПРАЗНУ СЛАМУ“

* Ево неколико Кулићевих афоризама: „Одговорна власт ништа не крије од народа и резултате гласања унапред објављује“, „Свака власт је добра, док не постане претходна“, „Претходна власт је најгора! Не постоји грех за који није одговорна“, „Разлике у мишљењу су добродошле, под условом да нису усмерене против власти“; „Народ обожава вођу, нико други није у стању да га толико вуче за нос“

__________________________________________________________

          ПОЛИТИКА је курва, али се не проституише сама. Без телевизије ни у клозет не иде","Искусан политичар млати паре, а неискусан празну сламу", "Политички аналитичар је прави професионалац, држи се власти ко пијан плота"

          Ово су само неке од мудрих мисли које је Живко Кулић објавио у својој најновијој књизи афоризама.

          Кулић је (1954) правник, тачније, професор права, али још од студентских дана пише афоризме, објављене у бројним листовима и часописима и Радио Београду, а заступљен је у више зборника и антологија, превођен је и награђиван.

          Од 1987. године објавио је осам књига а сада је издавачка кућа "Алма" објавила девету у којој су његови афоризми највише упућени на рачун власти.

          У књизи насловљеној „Власт царује, народ кладе ваља“, Кулић своје кратке и убојите мисли често користи као основну народну мудрост. Он у својим кратким порукама даје слику данашњег времена али трага и за одговором на питање зашто је човек склон неправди и злу.

          У осврту на књигу писац Милијан Деспотовић указује да аутор пише особитом сатиричном жустрином у којој је критика свега очигледна посебно ако прети добру. Он оштро критикује и под његовом је лупом живот на туђи рачун, посебно власт која злоупотребљава све што се може и којој се безобзирно подсмева.

          Раскринкавање друштвене магле је његов начин да се обрачуна против растућег властодржја и то је посебно поглавље у коме афористичар подсећа на народну мудрост и ненародну стварност.

          „Нема хлеба без мотике, ни меда и млека без политике“.

          Зато један од афоризама гласи: "Уписао сам Факултет за трговину националним интересима. Хоћу да се бавим политиком".

          У књизи Кулићевих афоризама највише их је упућено власти.

          Навешћу само неке јер су веома бројни: "Власт квари људе, а нису јој стране ни друге перверзије", "Власт обожава свој народ. Док траје предизборна кампања", "Климава власт с разлогом продаје маглу. Купује време","Власт је веома толерантна, допушта неограничено пресипање из шупљег у празно", "Министар пољопривреде нема времена да одваја жито од кукоља. По цео дан млати празну сламу!", "Сви су за промене. Власт за козметичке, народ за статистичке, опозиција за политичке". "Одговорна власт ништа не крије од народа и резултате гласања унапред објављује", " Свака власт је добра, док не постане претходна", "Претходна власт је најгора! Не постоји грех за који није одговорна", "Крај мандата није смак света. Фотеља остаје празна, а сламарица пуна", "Разлике у мишљењу су добродошле, под условом да нису усмерене против власти"; "Народ обожава вођу, нико други није у стању да га толико вуче за нос", "На екранима исти људи. Као да нико други не уме да лаже".

          Кулић је објавио и две књиге антипословица, али то су афоризми за други пут. 

          Вера Кондев 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари