Организатор није аматер, многи сумњају на полицију

ДА ЛИ СУ НЕМИРИ У ЛОНДОНА ИЗ „УЏБЕНИКА“ КОЈИ СЕ ВРАТИО СВОЈИМ АУТОРИМА?

Сукоб демонстраната и полиције на улицама Тотенхема

Пише: Синиша Љепојевић

  • Примењена је и технологија мањих група које се брзо појављују на локацијама а још брже нестају да би се појавиле на другим местима. И то је веома широка мрежа. Не само у огромном Лондону него и широм Енглеске
  • Немири избијају у градовима који имају бројне полицијске снаге, као што су Бирмингем, Ливерпул, Нотингем и Бристол. Циљ немира у тим градовима је спречавање да се пошаљу додатне полицијске снаге у Лондон
  • Ко би могао бити организатор? Још је рано за одговор на то питање. Али, једно је већ сигурно – то је неко ко зна тај посао, то није аматер. Многи сумњају и на саму полицију

             НЕМИРИ, пљачка и сукоби са полицијом нису баш ретка појава у Лондону али ово што се од суботе дешава широм тог огромног града, ипак, до сада није виђено. Не само по вредности пљачке и упорности оних који су на улицама, него по масовности, никада у тако широком појасу није било немира, и по, што је посебно важно, организацији. Још увек је неизвесно како ће се све то завршити и којим правцем ће се даље развијати али већ сада су многе ствари сасвим јасне. Прво, кратко подсећање како је све почело.
            Кренуло је из Тотенхема, краја северног Лондона познатог по малом броју људи беле боје коже и истоименом фудбалском клубу као и Арсеналу који је, такође, из тог краја. У четвртак, 4. августа, је специјална полицијска јединица у очигледно планираној акцији убила Марка Дугана (29) локалног, како је саопштено, гангстера. Полиција у Британији није наоружана, али постоје специјалне наоружане јединице које иду само у планиране, посебне, акције каква је очигледно била и та у Тотенхему.
_____________________________________________
“Досадашњи немири су показали до које мере је Британија постала фрустрирано и дубоко незадовољно друштво, и то не само у такозваним маргиналним етничким групама, “обојенима” , него и међу “белима”. У немирима је било и “црнаца”, и “азијских људи” и “белаца”.
_____________________________________________

Зграда у Тотенхему


            После убиства, полиција је саопштила да је Дуган пуцао на полицајца и ранио га па да је уследила самоодбрана у којој је он и убијен. Али, у суботу је полиција саопштила да Дуган, у ствари, није био наоружан и да је полицајца ранио његов колега, други полицајац. Та манипулација и лаж полиције су биле упаљач немира.
            Досадашњи немири су показали две изузетно важне ствари. Прва је знак до које мере је Британија постала фрустрирано и дубоко незадовољно друштво, и то не само у такозваним маргиналним етничким групама, “обојенима” , него и међу “белима”. У немирима је било и “црнаца”, и “азијских људи” и “белаца”. То су све баш млади људи, то је генерација која је расла у култури општег, јавног насиља. То је генерација која је расла са сликама насиља које и британски војници спроводе широм света, од Косова преко Ирака до Либије и то насиље се у политичким иступима и медијским извештајима велича, представља као достигнуће савремене британске политике.
            То су, како медији поручују, “британски хероји”. Ту културу (државног) насиља, која Британију кошта милијарде фунти, пратила је све тежа економска ситуација са све дубљим социјалним разликама, а све то зачињено невиђеним лажима и манипулацијама у медијима и јавности. У таквом стању друштва повод немирима може да буде било шта што је у одређеним околностима само “кап која је прелила чашу”.
_____________________________________________
“Све је то по познатом уџбенику који западне, па и британске, тајне службе по налогу политичара већ дуго примењују широм света. Сада се тај уџбеник, како изгледа, примењује и међу онима који су га и писали. Другим речима, неко озбиљан је организовао немире у Лондону. Криминал је само такозвана “колатерална штета”.
_____________________________________________

Полиција спроводи повређеног момка након хапшења


            Наравно, немири су се у највећој мери претворили у криминал, пљачкање свега и свачега. Али, у основи, то се не би смело сметнути са ума, актуелни немири у Лондону су пре свега политичка демонстрација, они су политичка порука.
            Друга ствар је приметно добра организација немира. То је, такође, изузетно важно. Групе демонстраната су добро организоване и оперативно и комуникацијски, углавном СМС порукама. Примењена је и технологија мањих група које се брзо појављују на локацијама а још брже нестају да би се појавиле на другим местима. И то је веома широка мрежа. Не само у огромном Лондону него и широм Енглеске.
            Јер, на пример, немири избијају у градовима који имају бројне полицијске снаге, као што су Бирмингем, Ливерпул, Нотингем и Бристол. Циљ немира у тим градовима је спречавање да се пошаљу додатне полицијске снаге у Лондон. Све је то по познатом уџбенику који западне, па и британске, тајне службе по налогу политичара већ дуго примењују широм света. Сада се тај уџбеник, како изгледа, примењује и међу онима који су га и писали. Другим речима, неко озбиљан је организовао немире у Лондону. Криминал је само такозвана “колатерална штета”.
            Ко би могао бити организатор? Још је, међутим, рано за одговор на то питање. Али, једно је већ сигурно – то је неко ко зна тај посао, то није аматер. Многи сумњају и на саму полицију. Британска полиција је деценијама заиста била једна од најбољих на свету. Њена ефиканост је потицала од њеног статуса и великог поверења у друштву, британски “Боби” је ненаоружан и он је, у ствари, “грађанин у униформи”. Али, током владавине Тонија Блера дошло је до урушавања полиције и њене изузетне политизације, злоупотребе у политичке сврхе.

Остаци спаљених аутомобила


_____________________________________________
“То су све баш млади људи, то је генерација која је расла у култури општег, јавног насиља - генерација која је расла са сликама насиља које и британски војници спроводе широм света, од Косова преко Ирака до Либије”
_____________________________________________
            То је довело од невиђене корупције и афирмисања полицијских шефова који су по жељи Лабуристичке партије. Полиција је изгубила углед у британском друштву. Нова британска влада на чијем челу је Дејвид Камерон изгледа да планира да се обрачуна са корупцијом у полицији и очисти њене редове. Шеф Скотланд јарда и његов заменик су пре десет дана поднели оставке. То очигледно није лак посао ссто немири у Лондону без сумње показују.
            Иако би у том светлу главни циљ немира могла бити управо влада Дејвида Камерона многи у Британији сумњају да и њој немири одговарају. Ту сумњу темеље на временском подударања са озбиљним обнављањем економске кризе и по свему судећи коначним економским сломом Запада.
            За поузданије оцене, наравно, још је рано мада је јасно да многе ствари неће бити онакве као што су биле и зато ће далеко важнији бити даљи развој догађаја. А тог развоја ће, по свему судећи бити, не само у Британији него и у неким другим земљама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари