Евроазија против нацизма и фашизма – сећање на велику победу простире се у вечност

СРБИЈА МЕЂУ 11 ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ ЗАЈЕДНО ИСТУПИЛЕ ПОВОДОМ 77 ГОДИНА ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Мусолини и Хитлер су правили

своју "европску унију"

* Узаједничкој изјави се наглашава: „Нема оправдања за покушаје рехабилитације и величања нацистичких злочинаца и њихових саучесника, негирања да су починили злочине против човечности и ратне злочине током Другог светског рата, као што ни пресуде Међународног војног трибунала у Нирнбергу не застаревају

_______________________________________________________

       ИЗЈАВА сталних представника Републике Азербејџан, Републике Јерменије, Републике Белорусије, Босне и Херцеговине, Републике Казахстан, Републике Киргизије, Руске Федерације, Републике Србије, Републике Таџикистан, Туркменистана и Републике Узбекистан при ОЕБС-у поводом 77. годишњице победе у Другом светском рату:

       „Ове године свет ће обележити 77. годишњицу победе у Другом светском рату - најтежег искушења које је задесило човечанство у 20. веку.

       Ова страница наше заједничке историје победоносно је окренута захваљујући невиђеном подвигу народа, који су се несебично борили против идеологије непријатељства, поробљавања и мизантропије и остварили дуго очекивану Велику победу.

       Сећање на те године испуњене страдањем, тешким искушењима и трагичним догађајима заиста незамисливих размера простире се у вечност.

       Наши народи су прошли путем одрицања и бола, а у исто време путем херојског подвига и чврстине, храбрости, пожртвовања и љубави, вере у правду и исправност свог дела.

       Са најдубљом захвалношћу сагињемо главе пред њиховим бесмртним подвигом. Наша дужност као савременика је да потомству пренесемо праву слику тих догађаја и да заштитимо историјску истину о Другом светском рату.

       С тим у вези, сматрамо апсолутно недопустивим покушаје фалсификовања историје и ревизије резултата тог рата.

       Најоштрије осуђујемо уништавање и скрнављење споменика борцима-ослободиоцима и друге чинове вандализма над спомен-објекатима и местима где су сахрањени војници и официри, погинули за ослобођење земаља Европе и Азије од нацизма и фашизма.

       Нема оправдања за покушаје рехабилитације и величања нацистичких злочинаца и њихових саучесника, негирања да су починили злочине против човечности и ратне злочине током Другог светског рата, као што ни пресуде Међународног војног трибунала у Нирнбергу не застаревају.

       С тим у вези, поздрављамо резолуцију Генералне скупштине УН усвојену 16. децембра 2021. године „Борба против величања нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и њима сродних облика нетолеранције”.

       Чињеница да огромна већина држава на планети из године у годину гласа за ову резолуцију сведочи о глобалној тежњи да се не дозволи понављање грешака из прошлости. На то гледамо као на уједињујућу агенду за стваралачку будућност.

       Позивамо међународну заједницу да негује спомен на борце против нацизма током Другог светског рата. Уверени смо да поражени нацизам никада не треба да дигне главу, ни на евроазијском континенту ни било где у свету.

       (Превео В.К.)

       https://mid.ru/ru/foreign_policy/news/1811880/?clear_cache=Y

 


Слични садржаји

Коментари