Содому и Гомору уништио метеорит какав је 1908. пао на руску Тунгуску

НАУЧНИЦИ ИЗ САД, КАНАДЕ И ЧЕШКЕ НАКОН 15 ГОДИНА ИСТРАЖИВАЊА ОБЈАВИЛИ

* Ископавали древни блискоисточни град Тал ел Хамам и тврде да су пронашли доказе да је сравњен са земљом око 1650. године пре нове ере експлозијом џиновског леденог метеорита

* Ватрена лопта се – како тврде - формирала на око четири километра изнад Земље, а снага експлозије била је хиљаду пута већа од снаге америчке атомске бомбе бачене на Хирошиму

______________________________________________________

       ДА ЛИ су Содома и Гомора заиста постојале иа да ли су уништене на начин описан у Библији?

       Ово питање је, изгледа, коначно добило одговор који ће држати воду.    

       Научници из три земље - Сједињених Држава, Канаде и Чешке Републике - који су ископавали древни блискоисточни град Тал ел Хамам, пронашли су доказе да је сравњен са земљом око 1650. године пре нове ере експлозијом џиновског леденог метеорита.

       Резултати њиховог истраживања, које је утолико значајније што се Тал ел Хамам налази на месту где је некада била Содома, објављени су у часоису Scientific Reports.

       Тал ел Хамам је као насеље постојао још у  бронзано доба. Налазио се североисточно од Мртвог мора, у данашњем Јордану.

       Већ на почетку ископавања, археолози, геолози, геохемичари, геоморфолози, минералози, палеоботаничари, седиментолози и експерти за космичке ударе и лекари, утврдили су да тај тамни слој чине - дрвени угаљ, пепео, растопљене цигле и керамика. Дебљине око један и по метар.

       Датирање тог слоја је показало да је пре око 3.600 година ватрена стихија погодила град и уништила га.

       Раније су као узроци катастрофе навођени: вулканска ерупција, земљотрес, пожар и војна акција, али ниједан од ових догађаја није могао изазвати температуре на којима се топе метал, цигле од блата и керамика.

       Експерименти у лабораторијским пећима показали су да је за то било потребно загревање изнад 1500 степени Целзијуса.

       Аутори истраживања су уверени да је механизам катастрофе био исти као код оне која је погодила руску Тунгуску 1908. године.

       Ватрена лопта се – како тврде - формирала на око четири километра изнад Земље, а снага експлозије била је хиљаду пута већа од снаге америчке атомске бомбе бачене на Хирошиму.

       Скоро одмах је било уништено цело насеље. Неколико секунди касније погодио га је снажан ударни талас који је уништио све преостале зграде, а људи и животиње су били напросто растргнути.

       Приближно минут касније пламен је стигао до Јерихона, који се налази 22 километра западно од Тал ел Хамама.

       Зидови тог града су се срушили и изгорео је до темеља.

       Да би се успоставила `слика догађаја`, било је потребно 15 година ископавања, на основу којих су научници изградили компјутерски модел заснован на параметрима познатих судара са космичким телима и нуклеарних експлозија.

       Истраживачи из три земље за своју верзију догађаја прикупили су мноштво материјалних доказа.

       На локалитету су пронашли честице ударних минерала који настају под огромним притиском - ударни кварц, дијамантоиде (зрна материјала сличних дијамантима) и ситне кугле растопљеног материјала који се састоје од „испарилог гвожђа и песка“.

       Научници верују да је катастрофа у Тал ел Хамаму послужила као основа за библијску причу о уништењу Содоме и Гоморе.

       Библија описује уништавање градова у близини Мртвог мора на које су камење и ватра падали с неба.

 

:

 

 


Слични садржаји

Коментари