Стаљинов праунук узалуд тражи да његови посмртни остаци буду пренети на Новодевичје гробље

ПРАУНУК ЈЕ СИН КЋЕРКЕ ЈАКОВА ЏУГАШВИЛИЈА И АЛЖИРЦА КОЈИ ЈЕ СТУДИРАО У МОСКВИ

* Селим Бенсад живи у трособном стану у центру Москве који је Стаљин поклонио балерини Јулији Мељцер, другој законитој жени свог старијег сина Јакова

* Адвокат Иља Радченко:„Селимов захтев можда ће бити размотрен, али и – одбијен. Рођаци немају право на Стаљиново тело. Уосталом данас би се мало ко усудио да дира у његов гроб који за Русију има велики културни и историјски значај“

* Председник Социјалистичке партије радног народа Грузије, оснивач Фондације за проучавање феномена Стаљина Тамаз ЏАПОШВИЛИ: „Најбоље је да његов прах остане тамо где је сада. Поред Кремља“

________________________________________________________

      ПРАУНУК Јосифа Стаљина – Селим Бенсад - поднео је захтев да његови посмртни остаци, који су сахрањени на Црвеном тргу, уз саме зидине Кремља, буду ексхумирани и пренети на московско Новодевичје гробље.

       у, коју је поднео адвокат праунука генералног секретара, може бити разматрана, али неће бити задовољена, интервјуисана рекли су адвокати листу ВЗГЉАД. По њиховом мишљењу, рођаци вође немају права на његово тело.

Селим Бенсад је муслиман - глув је и слабо види

       Селим се родио 1971. године у породици Галине Џугашвили, ћерке Стаљиновог  старијег сина Јакова који је страдао у немачком заробљеништву.

       Његов отац је бивши студент из Алжира Хосина Бенсад, који је у Москви студирао на Институту дружбе народа „Лумумба“. Његови родитељи су формално закључили брак када су њему биле четири године.

       Када је дечак напунио три године постало је јасно да је глув.

       Хосин се вратио у Алжир и тек понекад посећивао сина у Москви.

Јаков Џугашвили у немачком заробљеништву

       Селим од рођења живи у трособном стану у центру Москве који је Стаљин поклонио његовој баки – другој законитој жели Јакова Џугашвилија – балерини Јулији Мељцер.

       Последњих година је са оцем „на нож“ због тога стана који им припада попола.

      Селим, који је муслиман,тврди да тражи историјску правду у извршењу постхумне прадедине жеље да буде сахрањен на Новодевичјем гробљу.

Галина Јаковљевна Џугашвили

       Руски правници већ поводом Селимовог захтева указали да би он свој захтев морао приложити Стаљинов тестамент у којем пише то што он тражи, односно – да нису довољне само његове речи да је прадеда нешто желео.

       Адвокат Иља Радченко чак наглашава:

       „Селимов захтев можда ће бити размотрен, али и – одбијен. Рођаци немају право на Стаљиново тело. Уосталом данас би се мало ко усудио да дира у његов гроб који за Русију има велики културни и историјски значај“. 

       Председник Социјалистичке партије радног народа Грузије, оснивач Фондације за проучавање феномена Стаљина Тамаз Џапошвили, уверен је да би већина градића Гори, у којем се совјетски лидер родио, била за пренос његових посмртних остатака у завичај. Притом је ипак нагласио:

       „Најбоље је ипак да његов прах остане тамо где је сада. Поред Кремља“.

 


Слични садржаји

Коментари