Ђилас: Потврда међународних институција да је бирачки списак у реду није довољна за изборе

„ДА БИСМО ИМАЛИ СЛОБОДНЕ ИЗБОРЕ ПОТРЕБНИ СУ И СЛОБОДНИ МЕДИЈИ“

* Вук ЈЕРЕМИЋ: Србија је током преговора са Приштином правила уступке иреверзибилног карактера, а добила само обећање да ће се формирати Заједница српских општина, што није урађено шест година

_________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је данас да евентуални долазак релевантних међународних институција да провере бирачки списак не би створио услове за излазак опозиције на наредне изборе већ да би ти било могуће само ако се испуне "јасни захтеви" које су упутили представници експертског тима.

         "Сређени бирачки спискови су само мали део тога. Да бисмо имали изборе неопходни су и слободни медији. Не можемо да имамо слободне медије ако КРИК објави аргументовану причу коју 60 одсто Срба не чује јер ни РТС нити један други медиј то не пренесе", рекао је Ђилас на конференцији за новинаре.

         Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да ће држава позвати представнике релевантних међународних институција да дођу у Србију "пет-шест месеци" пре одржавања избора како би проверили бирачки списак и утврдили, како је рекао, да ли власт нешто петља или краде.

         Ђилас је тај позив Вучића страним посматрачима назвао преварантским.

         Лидер Народне странке Вук Јеремић је оценио да је тај позив "неодговоран и шарлатански" и додао да ће опозиција коначну одлуку о евентуалном учешћу на изборима донети сагледавајући да ли су испуњени и остали услови.

         "(На изборима ћемо учествовати) само ако су сви услови испуњени. Ништа мимо тога", рекао је Јеремић.        

         Лидери Савеза за Србију (СзС) оценили су данас да је за седам година власти Српске напредне странке (СНС), Србија добила неспособну и корумпирану владу, медије који су сервис власти, зависно судство и обрачун са неистомишљеницима.

         Председник Народне странке Вук Јеремић казао је да је Србија током преговора са Приштином "правила уступке иреверзибилног карактера", а добила само обећање да ће се формирати Заједница српских општина, што није урађено шест година.

         "Бриселски дијалог довео је до укидања српских институције (полиција, војска) на северу Косова, српска власт пристала је да се у том делу примењују косовски закони, Косово је добило међународни телефонски број. Преговарачки процес се није бавио битним питањима као што је заштита српске имовине на Косову", рекао је Јеремић. 

         Додао је да је север Косова постао "најопаснији део европске територије" и да се о статусу Косова расправљало на "шарлатански начин по париским кафанама и ресторанима у Њујорку".

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари