ДСС: Републички тужилац дужан је да поводом „прислушкивања“ поступи по закону

„ЈАВНИ ЈЕ ИНТЕРЕС ДА СЕ ТА АФЕРА ИЗ МЕДИЈА ВРАТИ У НАДЛЕЖНЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ“

        ТОКОМ досадашњег развоја афере „Прислушкивање“, јавност је на основупрезентованих докумената БИА, са којих је по члану 26 Закону о тајности података опозвана ознака тајности, обавештена да је садашњи председник Републике у време док је био лидер опозиционе странке био прислушкиван, при чему у краћем временском периоду деведесетих година – незаконито.


        Председник је у свом јавном наступу изнео доказе да је законито прислушкиван и од 2007. године преко трећих лица, али и тврдњу да је то чињено „перфидно“ , односно да су службе безбедности биле политички злоупотребљене.

        Са друге стране, народни посланик Војислав Шешељ је изнео тврдњу да је Александар Вучић у време када је био у опозицији купио опрему за прислушкивање телефонских разговора и да је, поред осталих, снимао разговоре председника Републике Тадића и Томислава Николића.

        Демократска странка Србије захтева од Републичког јавног тужиоца да испуни обавезу из члана 6. Законика о кривичном поступку о „дужности предузимања кривичног гоњења када постоје основи сумње да је учињено кривично дело“.

        Да би то учинио у односу на лица која уживају имунитет, Републички тужилац је дужан да Народној скупштини поднесе захтев за одобрење покретања кривичног поступка, како би им био одузет имунитет
неповредивости и како би била покренута истрага.

        Измештање афере „Прислушкивање“ из медија у надлежне државне институције је врхунски јавни интерес и једини начин да се дође до пуне истине.

        (саопштење Демократске странке Србије)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари