Јеремић: Бојкотом избора бисмо скратили пут до промене власти

ТВРДИ ДА НЕМА НАПРЕТКА КА ФЕР ИЗБОРИМА И ДА ЋЕ СзС НАЈВЕРОВАТНИЈЕ БИТИ ПРОТИВ ИЗЛАСКА

* На трибини СзС у Зрењанину рекао: „Успех за опозицију би био да добије 100 мандата у Скупштини Србије и да освоји власт у око 30 до 40 општина. У случају бојкота, успех за опозицију био би да обори одив на изборе испод 50 одсто од уписаних у бирачки списак, "идеално - испод 45 одсто

___________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да за сада није постигнут суштински напредак ка постизању услова за фер и демократске изборе и да ће их опозиција окупљена у Савезу за Србију (СзС) највероватније бојкотовати.

         "Учинићемо све да режим обезбеди фер изборне услове, али спремни смо за бојкот ако се нешто фундаментално не промени. Имам велике резерве да ће се то догодити, и био бих веома позитивно изненађен ако би се промениле околности. Ми ћемо, као Савез за Србију, одлуку донети јединствено, као што смо чинили и до сада", рекао је Јеремић у Зрењанину на трибини СзС.

         Он је оценио да би, у случају да буду остварени услови за фер и демократске изборе, опозиција могла да постигне добар резултат.

         "Успех за опозицију би био да добије 100 мандата у Скупштини Србије и да освоји власт у око 30 до 40 општина", рекао је Јеремић.

         Навео је и да би у случају бојкота, успех за опозицију био да обори одзив на изборе испод 50 одсто од уписаних у бирачки списак, "идеално испод 45 одсто".    

         "Лично сматрам да је успех у случају бојкота много извеснији и да ћемо бојкотом скратити пут ка промени власти. Наш циљ је да променимо систем. До тога не може да дође без промене режима, а први корак ка томе је његова делегитимизација. То морамо да постигнемо у реалном року, јер ће у супротном из Србије отићи превише људи да бисмо у овом веку могли да опстанемо као држава и народ", рекао је председник Народне странке.

         Јеремић је казао да са напредњачким режимом "нема договора како да буде мање убилачки настројен према свему нормалном" и да зато СНС "мора да оде са власти".

         "По мом мишљењу, бојкот је најбољи пут. Суочићемо се на том путу и са великим притиском међународног фактора да изађемо на изборе, јер бојкот не одговара делу међународне заједнице. Пристанемо ли на излазак на изборе под оваквим условима, продужићемо век трајања режиму", рекао је Јеремић.

         Додао је да нема никакве дилеме да би свако ко би изашао на изборе под постојећим условима, практично гласао за власт.

         "Да ли ће гласати за власт тако што ће свој глас дати Вучићу, Дачићу или Чанку није битно, режим ће резултате наштеловати тако да постоји власт и лева и десна опозиција… Подела у Србији на оне који су за власт и оне који нису, биће најјаснија уколико буде бојкота. Они који су за власт, изаћи ће на изборе, а они који нису, неће. Мислим да је више оних који су против власти и да то можемо да покажемо", рекао је Јеремић.

         Председник Народне странке је додао да је активна кампања бојкота услов да би се то показало.

         "Та кампања, да би бојкот био успешан, мора да буде чак и већег интензитета од оне коју бисмо водили да учествујемо на изборима", оценио је Јеремић.

         Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да би опозиција изласком на изборе само дала легитимитет режиму.

         "Чилеански диктатор Аугусто Пиноче је пао са власти када је опозицији дао 15 минута на националном дневнику. Вучић вероватно неће ослободити РТС и мислим да нам преостаје само бојкот", рекао је Веселиновић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари