ССП: Власт тендер за `Моравски коридор` намешта за конзорцијум Бехтел-Енка

МИХАЈЛОВИЋ: НЕКА СРБИЈА ЗНА ДА СУ НАЈВЕЋИ ПРОТИВНИЦИ `МОРАВСКОГ` ЂИЛАС И ШЕШЕЉ

* ССП: „Уместо што се гради пун профил ауто-пута Појате-Прељина, на тој деоници би требало изградити пут с две "дупле траке", а уштеду од, како је оцењено, више стотина милиона евра, уложити у развој тог региона

* Министарка Зорана МИХАЈЛОВИЋ: „Нема кршења ниједног закона, будући да се сви поступци, па и избор најповољнијег понуђача за изградњу Моравског коридора, спроводе по закону

_______________________________________________________________________

        СТРАНКА слободе и правде (ССП) је данас оценила да објава у августу тендера за изградњу Моравског коридора представља кршење Закона о јавним набавкама, и привилеговање једног извођача америчко-турског конзорцијума Бехтел-Енка.

        ССП је у саопштењу навела да је рок пријаве на тендер 20 дана, уз достављање гаранције за финансирање од 400 милиона евра.

        Та странка је истакла да је председник Србије Александар Вучић још у фебруару 2017. године формирао радну групу за припрему комерцијалног уговора за изградњу Моравског коридора, и то управо с конзорцијумом Бехтел-Енка.

        У октобру 2018. године министарка грађевинарства Зорана Михајловић је с тим извођачем потписала меморандум о разумевању, наводи се даље.

        ССП је као фарсу оценила објављени тендер и додала да је Вучић у марту, на састанку с представницима тог конзорцијума и финансијерима, почетак радова најавио за треће тромесечје ове године.

        "Чињеница да су планирани трошкови изградње са 500 милиона евра из 2012. године порасли на 800 милиона евра, најбоље говори о размерама штете коју ће реализација овог пројекта имати за грађане Србије", пише у саопштењу.

        ССП је навела да уместо што се гради "пун профил" ауто-пута Појате-Прељина, на тој деоници би требало изградити пут с две "дупле траке", а уштеду од, како је оцењено, више стотина милиона евра, уложити у развој тог региона.

        "Захтевамо да се пониште сви тајни дилови у вези с изградњом инфраструктурних пројеката, да се поново преиспита оправданост изградње ауто-пута пуног профила на деоници Појате-Прељина и да се у конкурентском поступку изабере најповољнији извођач радова", наводи ССП.

Михајловић: Јавни позив за изградњу

Моравског коридора у складу са законом

        Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је данас да је јавни позив за избор стратешког партнера за изградњу ауто-пута Појате-Прељина објављен у складу са посебним Законом о Моравском коридору, као и да није први пут да опозиција напада развојне пројекте.

        "Нема кршења ниједног закона, будући да се сви поступци, па и избор најповољнијег понуђача за изградњу Моравског коридора, спроводе по Закону о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројекта изградње инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина", навела је у писаној изјави Михајловић.

        Она је додала и да је добро да грађани чују и став опозиције о том пројекту и знају, како је рекла, да су највећи противници градње Моравског коридора Драган Ђилас и Војислав Шешељ.

        Истакла је да су грађани имали прилике да виде какав су однос према инфраструктури имали данашњи лидери опозиције док су били на власт по бројним започетим а, како је навела, незавршеним пројектима.

        "За њих је инфраструктура на последњем месту, јер од свих области, они предлажу да се штеди баш на инфраструктури, која остаје будућим генерацијама и ствара дугорочне предуслове за развој", казала је Михајловић.

        (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари