Абхазија се државно осамосталила од Грузије, а сад жели - и црквено

ПРЕДСЕДНИК ЗАКАВКАСКЕ ДРЖАВИЦЕ ПОЗВАО РПЦ

ДА РУКОПОЛОЖИ ЊЕНОГ ПРВОГ ЕПИСКОПА

Александар Анкваб

        АБХАЗИЈА се политички осамосталила од Грузије још у време распад СССР. А данас жели и да се одвоји од Грузинске православне цркве.

       Ствари су дошле дотле да је њен председник Александар Анкваб позвао је Московску патријаршију да хиротонише абхаског епископа.

       „Уз велико уважавање Васељенског патријарха, Цариград је ипак неупоредиво даље од нас од Москве, по многим јединицама мере. Узимајући у обзир да није могуће вернике оставити без духовне хране, а имајући у виду историјске везе абхаског и руског православља, сматрам да ову високу мисију мора и може преузети на себе Московска патријаршија“ - истакао је Анкваб.

       Он је додао да је неопходно да се што пре обави рукополагање абхаског епископа.

       „Проблем се мора решити што пре да би се у древној православној земљи очувало апостолско наслеђе, да би паства живела и умирла уз Божију помоћ, а стално се повећава. Тако би се избегле најнежељеније последице“ - закључио је председник Абхазије.

       „Црквено питање“ у Абхазији је веома сложено јер је истовремено и политичко.

       Све помесне православне цркве, укључујући и РПЦ, територију Абхазије признају за део Грузинске православне цркве. А већи број абхаских свештеника, међу њима и архимандрит Доротеј, већ се обратио Васељенској патријаршији са молбом да рукоположи абхаског епископа мимо Грузинске православне цркве.

       „У Абхазији нема своје цркве зато што нема свог епископа. Зато желимо да формирамо Абхаску цркву која не мора одмах да буде аутокефална. Чим будемо имали свог епископа - имаћемо нормалан црквени живот, отвориће се цркве које су годинама затворене, појавиће се свештеници“ - рекао је Доротеј.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари