Аман: Давање аутокефалности мора бити сагласна одлука свих православних цркава

НОВИ СУСРЕТ ПРАВОСЛАВНИХ ПОГЛАВАРА ДО КРАЈА 2020. СА ПОЗИВОМ ПАТРИЈАРХУ ВАРТОЛОМЕЈУ

* Из саопштења: „Одлуке о питањима општеправославног значаја, укључујући давање аутокафалности црквама, морају се доносити у духу свеправославног дијалога и  јединства и при свопштем православном сагласју. Општеправославни дијалог је неопходан и ради помирења и оздрављења црквене ситуације у Украјини“

* У Аману дата подршка канонској цркви у Северној Македонији и Црној Гори. Уз наглашавање да се дијалог мора водити „у оквирима Српске православне цркве уз свеправославну подршку“

______________________________________________________________________

        ЦРКВЕ могу добијати аутокефалност само у духу свеправославног дијалога и при свеопштем сагласју – наглашава се у саопштењу о резултатима сусрета поглавара помесних православних цркава који је у току у Аману, главном граду Јордана који је у време раног хришћанства носио име Филаделфија.

        Испод коминикеа су се потписали патриарси - Јерусалимски Теофил III, Московски Кирил и Српски Иринеј, предстојатељ Цркве Чешких земања и Словачке митрополит Ростислав и представници  Румунске и Пољске цркве.

        Патријарх Кирил је рекао да учесници сусрета у Аману имају „глобални задатак градње канонског поретка и јединства Цркве» јер је и поретку и јединству „упућен озбиљан изазов“.

        Према његовим речима, „ефикасно оружје Цркве треба да буду братска љубав и чување јединства», а такође „заједничка молитва и заједничко, слободно доношење одлука соборним разумом“.

        Кирил је још додао да сусрет у Аману означи „почетак отвореног, објективног, непристрасног разматрања проблема на независном и неутралном терену.

        У саопштењу се додатно прецизира:

        „Одлуке о питањима општеправославног значаја, укључујући давање аутокафалности црквама, морају се доносити у духу свеправославног дијалога и  јединства и при свопштем православном сагласју. Општеправославни дијалог је неопходан и ради помирења и оздрављења црквене ситуације у Украјини“.

        У Аману је дата подршка канонској цркви у Северној Македонији и Црној Гори. Уз наглашавање да се дијалог мора водити „у оквирима Српске православне цркве уз свеправославну подршку“.      

        Власти Црне Горе су позване да поштују право Српске цркве на имовину.

        У Аману је договорено да се до краја 2020-те одржи ново свеправославно окупљање и да се на њега позове и Цариградски патријарх Вартоломеј.

        Потпуно је неизвесно да ли ће позив бити прихваћен јер договор поводом аутокефалности фактички ту компетенцију одузима Цариградској патријаршији.

        Он је демонстративно одбио да дође у Аман, оценивши да је то било „породично окупљање“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари