АМФИЛОХИЈЕ: Обнављамо исконске везе народа и цркве са Хиландаром

ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА СВЕТИГОРЕ

ИЗ ЕДИЦИЈЕ „НЕМАЊИЋКИ МАНАСТИРИ“

  • Јеромонах Доситеј оценио је да је подухват издавачке куће Светигора достојан похвале јер, како је рекао, „ми данас имамо кризу идентитета и потребни су нам светли примери наше историје као надахнуће да наставимо дело светих Немањића“
  • Хиландар је био и остао оно што су замислили његови ктитори, рекла је историчар уметности Аника Сковран. Манастир је, како је рекла, „једна врста залоге за живот мале, културне и поносне српске државе, то је сведочанство да нисмо сишли са дрвета, како би се данас, по многим догађањима, могло замислити“

        БЕОГРАД, (ФоНет) - У оквиру едиције Издавачко информативне установе Светигора Митрополије црногорско приморске „Немањићки манастири“, данас је представљено издање о манастиру Хиландар, осма по реду књига о светињама зачетника српске државе и Српске православне цркве.

        Ова књига има двоструки циљ, рекао је приликом презентације митрополит црногорско приморски Амфилохије истичући, као основни циљ, духовну обнову исконских веза српског народа и цркве са Хиландаром као кореном духовног, културног и националног бића.

        „Митрополија овом књигом жели да угради макар једну циглу у обнову манастира после пожара 2004. године“, рекао је Амфилохије.

        Говорећи о Хиландару, Амфилохије је истакао симбол манастира као место јединственог подвига према којем је дошло до симфоније, односно сагласја између Стефана Немање као државотворца и Светог Саве као оснивача српске цркве, који су одиграли пресудну улогу у животу једног народа.

        Јеромонах Доситеј оценио је да је подухват издавачке куће Светигора достојан похвале јер, како је рекао, „ми данас имамо кризу идентитета и потребни су нам светли примери наше историје као надахнуће да наставимо дело светих Немањића“.

        Хиландар је био и остао оно што су замислили његови ктитори, рекла је историчар уметности Аника Сковран.

        Манастир је, како је рекла, „једна врста залоге за живот мале, културне и поносне српске државе, то је сведочанство да нисмо сишли са дрвета, како би се данас, по многим догађањима, могло замислити“.

        Директор Хиландарске задужбине Миливој Ранђић истакао је да ће до 2013. године бити завршена половина манастирског комплекса, оштеæеног у пожару.

        Процене да ће се манастир реновирати у року од 10 година су биле погрешне, пре свега због недостатка средстава, рекао је Ранђић и додао да је за обнову потребно 1,5 милиона евра годишње.

        У едицији „Немањићки манастири“ планирано је 10 књига, а пре књиге „Манастир Хиландар“, Светигора је објавила издања о манастирима Високи Дечани, Грачаница, Бањска, Свети арханђели код Призрена, Морача, Студеница и Жича.

        Преостале две књиге носиће називе манастира Милешева и Сопоћани. 

 


Слични садржаји

Коментари