Ђукановићев режим мораће да се помири са канонизацијом Његоша

ИНИЦИЈАТИВА ЗА МАЈСКО ЗАСЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ

  • Академик Матија БЕЋКОВИЋ: Давно је Његошу речено: „Као владар, као човек, као песник, ти си небесник!” - истиче Бећковић и наглашава како не постоји ниједна личност која толико уједињује наш народ и око чије вредности влада толика једнодушност
  • Историчар Драгомир АНЂЕЛКОВИЋ: Ни Подгорица није мислила о томе колико ће Београд заболети њено признање косовске квазидржаве, па поставља питање: зашто би онда Србија требало да се оптерећује тиме каква ће бити реакција режима Мила Ђукановића у вези са потенцијалном канонизацијом Његоша?

        У ГОДИНИ кад се обележава 200 лета од његовог рођења, Петар Други Петровић Његош ће највероватније бити проглашен за свеца. Хоће ли ће се то остварити, знаће се на мајском заседању Светог архијерејског сабора СПЦ.

       Портпарол СПЦ владика бачки Иринеј рекао је за „Политику” да први пут чује за такав предлог, који ће Сабору упутити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

       - Ако такав предлог стигне, Сабор ће о њему свакако расправљати - оцењује Иринеј Бачки, не желећи да се изјашњава о Амфилохијевој идеји, коју је подржао бар још један утицајни епископ, што је и потврђено нашем листу.

       Песник Матија Бећковић, међутим, нема никакву дилему о светитељској будућности Петра Другог Петровића.

       - Давно је Његошу речено: „Као владар, као човек, као песник, ти си небесник!” - истиче Бећковић и наглашава како не постоји ниједна личност која толико уједињује наш народ и око чије вредности влада толика једнодушност.

       - За 200 година није било супротних мишљења, па мислим да неће бити ни сада - каже песник, надајући се како ће ипак СПЦ одлучивати ко ће бити светац.

       - Пошто је Црква одвојена од државе, природно је и да она о томе одлучује. Можда је то ипак у њеној надлежности. Ако није, сигуран сам да онда има бољих кандидата од Његоша за свеца - циничан је Матија Бећковић.

       На наше питање, може ли „свети Његош” изазвати проблем између званичног Београда и Подгорице, он каже да се то не може догодити, јер би његова канонизација била значајна не само за наш регион, већ за цело православље.

       Државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић је један од оснивача фонда „Петар Други Петровић Његош” који је пре 20 година окупљао младе у Никшићу, са циљем да управо промовишу идеју о „светом Његошу”.

       - Разговарали смо и тада са митрополитом Амфилохијем о томе. Он је говорио како ће једнога дана Његош доћи на дневни ред Сабора СПЦ. И са радошћу чекам да се то догоди, јер смо као млади људи управо радили на установљавању светитељског култа Његоша - напомиње Божовић.

       Он, као државни функционер, не види никакву могућност да канонизација Његоша угрози државне односе између Србије и Црне Горе.

       Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ни Подгорица није мислила о томе колико ће Београд заболети њено признање косовске квазидржаве, па поставља питање: зашто би онда Србија требало да се оптерећује тиме каква ће бити реакција режима Мила Ђукановића у вези са потенцијалном канонизацијом Његоша?

       - Коначно, њега канонизује СПЦ а не Влада Србије, док је Влада Црне Горе у вези са Косовом али и неким другим питањима директно угрожавала интересе Србије. Србија од распада државне заједнице никада није чинила нити сада чини ништа у супротности са интересима државе Црне Горе - каже Анђелковић, подсећајући да српски народ и без формалне канонизације, скоро од саме његове смрти, доживљава Његоша као свеца.

       - Својим духовним делом и националним радом он је то и заслужио. Посматрано из другог угла, из перспективе Цркве, стиче се утисак да такође постоје сви потребни услови за канонизацију. Стога, предлог да се то сада учини делује и са црквеног и са националног становишта оправдано - прецизира Анђелковић.

       ИН4С
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари