ИРИНЕЈ: Критички ставови владике Григорија нису ставови СПЦ

ПАТРИЈАРХ СТАВИО ДО ЗНАЊА ДА ГА БРИНУ ЖИВОТ

И ПРИЛИКЕ У КОЈИМА СЕ НАЛАЗИМО

  • ПОВОДОМ КиМ: Црква је казала оно што мисли да треба да каже. И црква не може друкчије ни да каже. Политичари свакако гледају краће и више са неким интересом да се неки проблеми што пре реше и отклоне, а црква мало дуже и дубље гледа на проблеме и ту сваки стоји на својим позицијама
  • НЕМА СУКОБА СА ДРЖАВОМ: Не би се рекло да се односи заоштравају него је црква рекла оно што по природи својој може да каже. Држава и они који је воде данас са свим нашим проблемима хтели би да те проблеме некако реше што брже... Ту мало неке разлике има, али сукоба нема никаквог

        НА релацији Црква - држава, након што је власт у Београду одлучила да потпише Бриселски споразум, а СПЦ то осудила, све је већи јаз, размењују се поруке у којима се не бирају речи. 

       Најновији повод је гостовање у емисији „Утисак недеље“ епископа захумско-херцеговачког Григорија које је изазвало велике реакције у јавности, чак и реаговање Председништва државе због отворене критике државног врха, посебно председника Томислава Николића.

       Тим поводом са патријархом Иринејом разговарали смо о односу Цркве и државе. Патријарх је најпре рекао да још није гледао спорну емисију а на констатацију да се црква директно умешала у политику и државне послове поводом споразума о Косову, он је одговорио:

       „Па црква је казала оно што мисли да треба да каже. И црква не може друкчије ни да каже. Политичари свакако гледају краће и више са неким интересом да се неки проблеми што пре реше и отклоне, а црква мало дуже и дубље гледа на проблеме и ту сваки стоји на својим позицијама.“

       РСЕ: Да ли се на релацији Црква-држава ствари заоштравају?

       Иринеј: Не би се рекло да се заоштравају него је црква рекла оно што по природи својој може да каже. Држава и они који је воде данас са свим нашим проблемима хтели би да те проблеме некако реше што брже. Не води о последицама и ту мало неке разлике има, али сукоба нема никаквог.

       РСЕ: Епископ Григорије је неколико пута, поводом изјава представника државе, не баш бираним речима, говорио.

       Иринеј: Не знам шта је контекст. Кад видим у целини онда бих могао нешто да кажем.

       РСЕ: Али, на пример, овде не треба контекст, потпуно је директно – „да је Тадић потписао Бриселски споразум висио би на Теразијама“

       Иринеј: Човек рекао и остао жив. У сваком случају то је његово, а не званично мишљење цркве. Данас многи и у новинарству и политичари и многи други свашта могу да говоре па је и он можда узео то право, ту слободу да нешто каже. То је његова лична и приватна ствар.

       РСЕ: Али је очигледно да однос између Цркве и државе нису ни приближни какви су били у време када су демократе владале.

       Иринеј: Нису се односи у суштини променили. Овде говоримо конкретно о једном проблему који је врло важан и можда имамо различите приступе и погледе и на томе се то све и завршава.

       РСЕ: Да, али потпредседник Вучић, па премијер Дачић, оштро су реаговали и рекли да Цркви није место у државним пословима. То је било доста директно речено.

       Иринеј: То можемо да кажемо да је исто њихово мишљење, њихово лично мишљење. То мишљење не деле сви.

       РСЕ: Мислите да у врху државе постоје разлике?

       Иринеј: Вероватно да постоје. То су ипак њихови проблеми.

       РСЕ: Ако бисте давали оцену односа између Цркве и државе шта бисте рекли?

       Иринеј: Ја сам забринут животом и приликама у којима се налазимо, то је оно што ме забрињава, али се надам да ће бити довољно памети и начина да се ти проблеми колико толико на најпозитвнији начин реше.

       Патријарх Иринеј је додао да Српска православна црква неће бити присутна на протестном скупу који представници Срба са са севера Косова организују у Београду 10. маја.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари