Митрополија црногорско-приморска се не плаши тужбе тзв. ЦПЦ

БАРСКИ ПАРОХ ЈОВАН ПЛАМЕНАЦ СЕ ЧУДИ ШТО НЕКО

КО ТВРДИ ДА ЈЕ СВЕШТЕНИК ТРАЖИ ДА СЕ СРУШИ ЦРКВА НА РУМИЈИ

Јован Пламенац

  • Према речима Пламенца, румијску литију са култом Светог Јована Владимира, вековима је одржавала православна црква
  • Наглашава да је са породицим Андровић, која поседује и чува крст Светог Јована Владимира, увек ишао православни свештеник
  • Никада римокатолички или хоџа. Римиокатолици и муслимани су се литији прикључивали из осећаја и поштовања своје етничке припадности и уважавања православних предака, подвлачи Пламенац

         МИТРОПОЛИЈА црногорско приморска се не плаши тужбе тзв. Црногорске православне цркве (ЦПЦ) која захтева да се уклони црвка Свете Тројице на Румији, рекао је барски парох Јован Пламенац.

         ЦПЦ је поднела тужбу Управном суду и захтева од Министарства одрживог развоја и туризама да се уклони црква са Румије.

         Пламенац је на конференцији за новинаре подвукао да се у Митрополији не плаше тужбе.

         „Много је тих претњи било и да смо страховали већ би премрли од страха. Уместо да страхујемо, ми се чудимо што неко ко у јавности говори да је свештеник, тражи да се руши црква“, казао је Пламенац.

         Захтев ЦПЦ-а је, према његовим речима, нешто „неспојиво и непојмљиво“. „Тај чин је доказ да људи у ЦПЦ-у немају везе са црквом“, оценио је Пламенац.

         Он је рекао да Црква Свете Тројице на Румији не нарушава међуверски склад.

         „У црногорској јавности упорно се потенцира теза да је Црква Свете Тројици пореметила традиционални барски међуверски склад. То једноставно није истина“, рекао је Пламенац.

         Он је додао да су традиционалну Тројичинданску румијску литију вековима пратили припадници три вероисповијести не из, како је рекао, идеологизираног братства и јединства, него саборно.

         „Из осећаја заједништва који проистиче из духа цркве на којем почива црквени живот“, истакао је Пламенац.

         Према његовим речима, румијску литију прате припадници све три вере али у мањем броју због, како је казао, политичке употребе култа Светог Јована Владимира.

         Он је истакао да није истина да су припадници исламске и католичке вере сасвим напустили румијску литију.

         Према речима Пламенца, они су престали да у литији иду на Румију 1953. године када и православци јер су то комунисти забранили.

         „Данас они на Тројичин дан иду на Румију али у мањем броју, не због цркве, него због актуелне смутње настале због политичке употребе култа Светог Јована Владимира“, рекао је Пламенац.

         За данашњу цркву на Румији, додао је Пламенац, није важно да ли је раније било цркве на том подручју. „Она је одраз чежње народа ширег подручја Бара да се ту изгради црква“, казао је он.

         Пламенац је рекао да се може само нагађати зашто је успостављена румијска литија и зашто је баш ишла за крстом Светог Јована Владимира.

         Он је истакао да није познато да ли је прво ишла литија па је зато изграђена црква или обратно.

         Према речима Пламенца, румијску литију са култом Светог Јована Владимира, вековима је одржавала православна црква.

         Он је објаснио да је са породицим Андровић, која поседује и чува крст Светог Јована Владимира, увек ишао православни свештеник.

         „Никада римокатолички или хоџа. Римиокатолици и муслимани су се литији прикључивали из осећаја и поштовања своје етничке припадности и уважавања православних предака“, рекао је Пламенац.

         Представник породице чувара и власника крста Светог Јована Владимира - Горан Андровић - рекао је да че Тројичинданска литија почети 22. јуна одласком у село Микулићи у 18 сати.

         Одатле ће, како је казао, литија кренути ка цркви на Румију 23. јуна у један сат после поноћи.

         Учесници литије ће, рекао је Андровић, на Румију доћи у пет сати ујутро.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари