Митрополија и СПЦ неће мања права од оних које је Црна Гора дала Ватикану

Упозорење координатора Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића

* Коментаришући изјаву црногорског премијера Игора Лукшића да постоји могућност да држава са православним црквама потпише два споразума, јер је православна заједница у Црној Гори подељена, Џомић је рекао да држава не може да одређује шта су црква и верска заједница и не може да се меша у питање црквеног устројства

* За Митрополију и СПЦ је – нагласио је - прихватљив исти обим права у односу на Темељни уговор који је потписан прошле године у Ватикану

         ПОДГОРИЦА, (ФоНет) - Српска православна црква (СПЦ) може да води дијалог о свему, али не може да разговара са лицима која су искључена из цркве, рекао је координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић.

         Према његовим речима, за СПЦ је прихватљив једино да споразум са државом прописује исти обим права као и Темељни уговор са Ватиканом.

         Коментаришући изјаву црногорског премијера Игора Лукшића да постоји могућност да држава са православним црквама потпише два споразума, јер је православна заједница у Црној Гори подељена, Џомић је за Дневне новине рекао да држава не може да одређује шта су црква и верска заједница и не може да се меша у питање црквеног устројства.

         Он је истакао да је дијалог увек добар, али дијалог са рашчињеним лицима, која су искључена из цркве, апсолутно није могућ.

         "Не због тога што то не жели неко од нас, него зато што су та лица лишена канонске могућности да буду свештеници и епископи, без обзира на то што их нека политичка инстанца у Црној Гори признаје као некакве свештенике и владаре", рекао је Џомић.

         Он сматра да Влада мора да води рачуна да ниједним актом не наруши једнакост правног положаја цркава и верских заједница које је дужна да штити, као и да је СПЦ нагласила чињеницу да није против уговорног, али јесте против селективног решавања односа.

         "За Митрополију и СПЦ је прихватљив исти обим права у односу на Темељни уговор који је потписан прошле године у Ватикану", навео је Џомић, преноси РТВ Црне Горе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари