ПАТРИЈАРХ ВУЧИЋУ: Црква не жели да влада, али је душа народа и подстиче честито и узвишено

ИЗ КРУШЕВЦА ПОЗВАО СРБЕ ДА ЖИВЕ КАО НАРОД БОЖЈИ, КОЈИ ЗНА ШТА ЈЕ ВЕРА И ОСЕЋА ПРИСУСТВО БОЖЈЕ У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ

         ЦРКВА не жели да влада јер је то посао државе, поручио је данас у Крушевцу патријарх српски Иринеј подсетивши на историјску улогу СПЦ и на време када се она налазила на челу народа, када, како је рекао, није било ни кнеза, ни цара, ни краља.

         „Црква не жели да влада, то је посао државе, да се стара о миру, о напретку, али цкрва је душа народа, која подстиче све оно честито и узвишено”, рекао је патријарх поводом порука појединих представника власти да црква не води државу, а да уколико појединци то желе морају претходно да учествују на изборима.

         Патријарх је додао да Срби треба да живе као народ Божји, који зна шта је вера, који зна и осећа присуство Божје у својој историји и који је као такав опстао и који ће, како се нада патријарх, опстати и данас.

         Патријарх је, након свете архијерејске литургије поводом освештења владичанског двора у Крушевцу, уручио градоначелнику Крушевца Братиславу Гашићу високо одликовање Српске православне цркве, орден Светог Саве другог степена, на предлог епископа крушевачког Давида, а на основу одлуке Светог архијерејског Синода СПЦ.

         Гашић је одликован за дела према Цркви, нарочито показаним у свакодневном животу новоосноване епархије крушевачке, као и због несебичног залагања приликом изградње епархијског двора у Крушевцу.

         „Ово је признање свим верницима епархије крушевачке и подстицај за даља духовна уздизања и неимарске подухвате”, казао је градоначелник Гашић указујући да је епархија крушевачка сазидана на чврстим темељима, које је поставио некада епископ нишки, а данас патријар Иринеј.

         После уручења одликовања, патријарх и свештенство београдско - карловачке епархије обавили су чин освећења реновираног епархијског дома, седишта епископа крушевачког Давида.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари