Сабор СПЦ без расправе о наступима Амфилохија и Атанасија на митингу „Остајемо у Србији“

РАЗОЧАРЕЊЕ ЗА ТРИО НИКОЛИЋ-ДАЧИЋ-ВУЧИЋ И ПОЛИТИЧКИ „КРУГ ДВОЈКЕ“

        СИНОД Српске православне цркве утврдио је данас „радну верзију“ дневног реда предстојећег редовног мајског заседања Светог архијерејског Сабора, који почиње у уторак, 21. маја.

       А у њему - на разочарење трија Николић-Дачић-Вучић и „круга двојке“ - неће бити ни покушаја ма каквог санкционисања митрополита црногорско-приморског Амфилохија и пензионисаног владике Атанасија због њихових наступа на београдском митингу поводом неприхватања бриселског споразума. 

       Не само због тога што је - у случају митрополита Амфилохија - реч о црквеном великокодостојнику који је веома утицајан у Цркви и што су многе владике његови и ђаци владике Атанасија, па би то, кажу, ипак био „превелики залогај за Цркву“. 

       Много важније је што се СПЦ суштински и дубински слаже са свим битним што су њих двојица рекли 10. маја на београдском Тргу Републике.

       Извесно је, међутим, да ће државно-црквени односи, односно Косово и Метохија бити тема предстојећег Сабора, јер је патријарх, као први међу једнакима, у обавези да обавести архијереје о својим сусретима са државним врхом.

       Иначе, у принципу мајски Сабор биће посвећен извештајима о раду епархија.

       Такође, биће речи о избору епископа за епархије Жичку и Зворничко-тузланску, затим умировљење митрополита дабробосанског Николаја, као и стање у епархијама у дијаспори - Швајцарској, Аустрији, Буенос Ајресу. . .

       Редовне теме пролећних заседања су и извештаји о стању Храма Светог Саве и стању веронауке у школама, обележавању Миланског едикта..

       Епископи ће сигурно разговарати и о „случају Качавенда“, иако та тема неће бити и формално на дневном реду.

       Дужину трајања мајског заседања црквене скупштине у овом тренутку нико не може да предвиди јер, како кажу у Патријаршији, у њој учествује 40 владика, а тема је много.

       Тањугу је раније потврђено да ће митрополит Амфилохије предложити Сабору да се Петар Други Петровић Његош прогласи свецем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари