Сабор СПЦ одложио одлуку: Његош још није светац

ИНИЦИЈАТИВА ЗА КАНОНИЗАЦИЈУ ВЛАДИКЕ И НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ ПЕСНИКА

УСТУПЉЕНА САБОРСКОЈ КОМИСИЈИ

Владика бачки Иринеј

  • Патријарх Иринеј ставио „случај Његош” пред Сабор на гласање, а већина чланова Сабора одлучила да се иницијатива Амфилохија скине са дневног реда овог заседања

         ЊЕГОШ није светац, до даљег. Свети архијерејски Сабор СПЦ преиначио је већ донету одлуку и повукао из процедуре иницијативу за канонизацију црногорског владике и највећег српског песника Петра Другог Петровића Његоша.

         Владика бачки Иринеј је на конференцији за новинаре у Патријаршији рекао да се „Сабор неће бавити том темом”.

         - Иницијатива за проглашење светим Петра Петровића Његоша, била је уступљена комисији Сабора. То питање је сада поново разматрано и Сабор је донео нову одлуку да се она повуче из процедуре - казао је владика бачки Иринеј, који је и портпарол СПЦ.

         Шта је проузроковало преокрет који за неке посматраче прилика у СПЦ није био изненађење? Извор „Политике” открива да је патријарх Иринеј ставио „случај Његош” пред Сабор на гласање и да је већина чланова Сабора одлучила да се иницијатива Амфилохија скине са дневног реда заседања.

         Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је, уочи Сабора, најављивао иницијативу за канонизацију Његоша, да би у недељу, 19 маја, Митрополија црногорско-приморска тај дан установила као датум празновања Његоша као светитеља.

         Митрополит Амфилохије је тада рекао, на питање да ли очекује отпоре од појединих владика на мајском Сабору, да око светаца увек има дилема, још од памтивека. Митрополит Амфилохије се јуче није јављао на наше позиве, како бисмо сазнали његово мишљење о „Његошевом одласку са Сабора”.

         Наш извор који је присуствовао догађајима унутар Патријаршије, преноси такође како су вођени дуги разговори око Косова и Метохије, у којима је митрополит Амфилохије био веома оштар према политици Владе Србије и Бриселском споразуму, док су, на другој страни, владика рашко-призренски Теодосије, Иринеј бачки и епископ милешевски Филарет, истицали како треба имати разумевање за владу која чини најавише што може у овом тренутку, са жељом да Црква размотри шта може учинити за народ који треба да опстане на Космету.

         Како сазнајемо, владика рашко-призренски Теодосије је упитао како можемо бити против Бриселског споразума, а истовремено очекивати да сарађујемо са владом око конкретних питања на опстанку нашег народа.

         Владика Иринеј бачки је на конференцији за новинаре изнео званичан став: „да је посебна пажња посвећена проблему Косова и Метохије у контексту најновијих збивања везаних за останак и опстанак наше цркве, народа, а не и на последњем месту - државности на тој најдрагоценијој српској територији”.

         Иринеј бачки је, најавивши како ће се Сабор још бавити темом Косова и Метохије, додао како ћемо „на крају рада имати још нешто да додамо о, како је рекао, теми свих тема”.

Припреме за Свети велики Сабор

         - У оквиру извештаја о раду светог Синода у протеклом периоду дошло је до анализе припрема за Свети велики Сабор православне цркве. Поново је наглашена потреба да одговарајућа комисија Сабора поново проучи сву расположиву документацију за припрему Сабора која постоји и да се што активније и наша помесна црква укључи у процес те припреме. Припрема за свети велики Сабор православне цркве је за наш Сабор једна од веома важних, кључних тема - рекао је јуче Иринеј бачки.

         А. Апостоловски                                                                                                                         Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари