СПЦ: Подржавамо борбу за суверенитет и опстанак нашег народа на КиМ

ЕВО ШТА ЈЕ ВЛАДИКА ИРИНЕЈ ЈОШ РЕКАО У ИМЕ ЦРКВЕНОГ ВРХА

  • Његова Светост Патријарх је у име Сабора уверио и господина потпредседника Владе, а преко њега и нашу Владу и председника државе, као и укупно наше државно и политичко руководство, да могу увек рачунати на подршку Цркве у борби за све што је добро, а посебно у борби за очување нашег суверенитета и опстанка нашег народа на Косову и Метохији
  • А то, наравно, подразумева и то да ни Црква ни држава никада неће пристати ни на неку неформалну, а ни на формалну варијанту такозваног независног Косова - подвукао је у име СПЦ владика Иринеј

         ВЛАДИКА Иринеј, у својству портпарола СПЦ, рекао је и понешто што власти и државним медијима није било баш сасвим по вољи. Зато тога у ономе што је пренето понечега битног или није било или је делимичним изостављањем и „акцентовањем” добило делимично други смисао.

         Ево шта је - и како је - владика Иринеј заиста објаснио наступ првог потпредседника Владе Александра Вучића пред Светим архијерејским сабором СПЦ:

         - У име Његове Светости и у име свих чланова Сабора (преносим) да смо сви изузетно задовољни и веома захвални господину Вучићу за сву одговорност, озбиљност, државничку бригу, искреност и пре свега јасне - кристално јасне - ставове које је изнео у разговору са свима нама, помогавши нам да схватимо, можда боље - бар неки од нас - извесне димензије проблема у којем се данас сви налазимо, и одговорности свих нас. Јер, нема одговорност само потпредседник Владе или председник Владе или председник државе или сама Влада, него ту одговорност са њима делимо и сви ми.

         - Са друге стране, Његова Светост Патријарх је у име Сабора уверио и господина потпредседника Владе, а преко њега и нашу Владу и председника државе, као и укупно наше државно и политичко руководство, да могу увек рачунати на подршку Цркве у борби за све што је добро, а посебно у борби за очување нашег суверенитета и опстанка нашег народа на Косову и Метохији. А то, наравно, подразумева и то да ни Црква ни држава никада неће пристати ни на неку неформалну, а ни на формалну варијанту такозваног независног Косова - подвукао је у име СПЦ владика Иринеј.

         Иначе, на званичном сајту СПЦ, у форми кратких видео-клипова, пласиране су ове владикине речи:

         - Уверење да само сараднички, са узајамним поверењем и искреношћу, помажући једни другима, сви треба да учинимо што до нас стоји - изразио је данас пред свима нама господин Вучић на један задивљујуће искрен начин, и као државник и као верник наше Цркве и као одговоран човек и припадник свога народа. А исто такво уверење добио је од Светог Архијерејског Сабора.

         - На данашњем задесању Светог Архијерејског Сабора слушани су извештаји и вођена расправа о разним аспектима унутрашње мисије и живота СПЦ у највећој мери, донете су и неке одлуке канонско-законодавног карактера.

         - Оне се тичу појединих тела, огана,институција наше Цркве, а поред тога аспекта било је поново речи о ситуацији и мисији наше Цркве у крајевима и областима њене јурисдикције са посебним проблемима и изазовима - пре свега на подручју КиМ и других, тако да кажемо, крајева где наш народ вековима живи, где Црква има своју јурисдикцију, а које нису у саставу државе Србије, него се налазе на подручју новоформираних држава и државица, и свака од њих има своје специфичне проблеме. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари