ВЛАДИКА ИРИНЕЈ: Хвала Вучићу на искрености и државничком односу који је у Сабору показао

ИЗГЛЕДА ДА СЕ БАР ДЕО ВРХА СПЦ

ВИШЕ НЕ ПРОТИВИ ВЛАДИНОМ „КОСОВСКОМ КУРСУ“

  • ВУЧИЋ: Чак и ако се не слажемо, увек морамо да будемо јединствени и заједнички да радимо за добробит нашег народа и да то нико не доводи у питање. Нисмо ништа криви и осетила се та врста потребе да, зарад добробити и интереса народа, све што можемо урадимо заједно, а да евентуалне несугласице не производе било каква трвења у друштву
  • ИРИНЕЈ: Постоје неке разлике у ставовима цркве и државе, али у суштинским стварима никаквих разлика нема, не само по питању заштите светиња и културних добара него и интегритета и будућности нашег народа на Косову и Метохији
  • ИРИНЕЈ: Многе ствари су једнако сагледане и из црквеног угла и из угла владе. Ни први потпредседник владе није о бриселском споразуму говорио у суперлативима, али нам је помогао да схватимо амбијент и димензије онога што тим споразумом ипак обезбеђујемо за будућност и опстанак нашег народа, а што раније нисмо имали и што не бисмо могли да имамо без тог споразума

          ПРВИ потпредседник Владе Србије Александар Вучић и епископ бачки Иринеј оценили су данас да Црква и држава треба заједнички да раде за добробит државе и у интересу народа.

         После обраћања Сабору СПЦ, Вучић је рекао новинарима да је поносан што су чланови Сабора желели да чују о свим тешким стварима и проблемима са којима се држава сусреће и са којима ће се суочавати.

         Вучић је навео да је о Косову и Метохији говорио као што увек чини - не увијајући ништа.

         „Чак и ако се не слажемо, увек морамо да будемо јединствени и заједнички да радимо за добробит нашег народа и да то нико не доводи у питање. Нисмо ништа криви и осетила се та врста потребе да, зарад добробити и интереса народа, све што можемо урадимо заједно, а да евентуалне несугласице не производе било каква трвења у друштву“, рекао је Вучић.

         Како је објаснио, важне су речи патријарха СПЦ, владика и Сабора који жели да буде уз свој народ и „ми смо им на томе захвални“.

         Владика Иринеј захвалио је првом потпредседнику владе на „искрености и државничком односу који је данас показао“ и додао да је Вучић свима њима можда и помогао да у бољем светлу сагледају проблеме са којима се држава сусреће.

         Он је рекао да је патријарх уверио Вучића, а преко њега и председника Србије и државно руководство, да сви деле одговорност и да увек могу да рачунају на подршку цркве што је добро, а посебно за побољшање положаја и опстанка нашег народа на Косову и Метохији.

         Владика Иринеј је додао да држава има своје методе, а црква своје, али да је циљ исти - да се уради све што је најбоље и додао да ни црква ни држава никада неће признати, нити формалну, нити неформалну варијанту такозваног независног Косова.

         Одговарајући на питања везана за бриселски споразум, Вучић је рекао да је и о томе било разговора, али да се СПЦ о споразуму није посебно изјашњавала, већ да су се заједно изјаснили о будућности нашег народа и о томе шта желимо.

         Владика Иринеј је навео да постоје неке разлике у ставовима цркве и државе, али да у суштинским стварима никавих разлика нема, не само по питању заштите светиња и културних добара него и интегритета и будућности нашег народа на Косову и Метохији.

         „Многе ствари су једнако сагледане и из црквеног угла и из угла владе“, рекао је Иринеј.

         Он је додао да бриселски споразум сви разумеју као избор, не онога што је пожељно већ онога што је сада могуће - онога што је било могуће остварити.

         Према његовим речима, ни први потпредседник владе није о том споразуму говорио у суперлативима, „али нам је помогао да схватимо амбијент и димензије онога што тим споразумом ипак обезбеђујемо за будућност и опстанак нашег народа, а што раније нисмо имали и што не бисмо могли да имамо без тог споразума“.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари