Православна литија прошла центром Кијева

„ГЕОРГИЈЕВСКУ ПОВОРКУ“ ОРГАНИЗОВАО САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТАВА УКРАЈИНЕ

  • Учесници литије су носили „георгијевске траке“ које нису по вољи кијевској хунти, али је један од њених организатора Валентин ЛУКИЈАНИК нагласио: То је наш избор и наше право, тако је било годинама. Ако ми поступимо другачије, постаћемо издајници наших очева и браће

        ИЗ КИЈЕВА, који је под контролом пучиста, споро стижу и вести које им нису по вољи.

        Зато се са закашњењем сазнало и да је на Ђурђевдан - који Руска православна црква слави као дан светог великомученика и победоносца Георгија - у центру Кијева одржана православна литија. Да је „Георгијевска поворка“ прошла и кроз Владин кварт пред очима бораца мајданске Самоодбране и Националне гарде, док је у парламенту трајала затворена седница посвећена ситуацији у југоисточним областима.

        Литија је организовао Савез православних братстава Украјине, а одржана је и у знак сећања на ратнике погинуле током Великог отаџбинског рата, а затим су прошли поред Врховне Раде. У Рукама су држали православне иконе, као и заставе са грбом Руске империје

        Учесници литије, од којих су многи на грудима носили наранџасто-црне траке Светог Георгија, које су постале симбол антимајданског покрета, обишли су споменик генералу Ватутину, чија је војска ослобађала Кијев, а затим су прошли поред Врховне Раде. У Рукама су држали православне иконе, као и заставе са грбом Руске империје.

        „Остајемо верни избору наших предака и православном избору кнеза Владимира“ - изјавио је један од копредседника Савеза православних братстава Валентин Лукијаник. - Верујемо да жртве у Великом отаџбинском рату за част и независност наше родне земље  нису поднете узалуд. И код нас у Кијеву, и у Украјини и у целој Руси завладаће истина и правда, а сво зло које је дошло на нашу земљу биће побеђено“.

        Лукијаник је нагласио да се они не боје да ходају по Кијеву с тракама Светог Ђорђа.

        „Она је, истина, више гардијска трака, али то је наш избор и наше право, тако је било годинама - објаснио је он. - Ако ми поступимо другачије, постаћемо издајници наших очева и браће. Иако данас власт говори друге ствари, нема везе - она ће отићи, као што су отишле многе друге привремене власти. Дај Боже да се то догоди што пре и да се пролије што мање крви у Украјини“.

        06.05.14 Георгиевское шествие под Верховной Радой
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари