ВЛАДИКА ИРИНЕЈ: Црква не организује протест 10. маја, али не брани учешће

НАГЛАСИО ДА ЈЕ СПЦ ИМАЛА ВЕОМА ОЗБИЉАН РАЗЛОГ ДА УПОЗОРИ

ШТA БИ МОГЛО ДА СЕ НА КИМ ДЕШАВА У БУДУЋНОСТИ

  • Наравно да Црква не може претендовати на то да она доноси политичке одлуке или да влада. Да посматра политичаре или државне институциjе као своjе инструменте. Али, није добар ни покушаj ућуткивања Цркве око важних питања у име политичке ингеренциjе коjи би довео државу у положаj да се насилнички поставља према Цркви
  • Јасно jе да су они из државног врха коjи су реаговали на став Цркве поводом КиМ признали да су реаговали емотивно и исхитрено

         ЗВАНИЧНА тела Српске православне цркве неће учествовати ни у каквом организовању демонстрација поводом потписивања бриселског споразума Београда и Приштине, али неће ни забрањивати било чије учешће, изјавио је данас владика бачки Иринеј.

         Према његовим речима, они који ће бити на тим демонстрацијама већином „спадају у Цркву” и ако желе да демонстрирају - СПЦ се у то неће мешати.

         „Црква не располаже оним подацима са којима располажу државне структуре, али црква има поглед који иде дубоко у прошлост и будућност, па слободно бих рекао и у вечност. Тако да је она имала веома озбиљног разлога да упозори на то што би могло да се дешава у будућности на Косову и Метохији”, казао је владика Иринеј, који је и портпарол СПЦ.

         На Танјуговој трибини „Држава и црква - секуларна и верска толеранција”, Иринеј је рекао да ставови Цркве не представљају ставове политичких опција нити покушај преузимања државних ингеренција.

         Владика jе подсетио и да jе Црква jасно изнела своj став о Kосову: „Aли, Свети Синод jе формулисао своj став коjи ће нешто значити за вернике, jавно мњење, и нема претензиjу да он одлучуjе. Oдлучуjу они коjи су за то изабрани.“

         С друге стране, додао jе, постоjе епископи и други представници Цркве коjи „итекако имаjу своjе ставове“, попут Владике захумско-херцеговачког Григориjа коjи jе у недељу, гостуjући у Утиску недеље, изнео своj став.

         „Црква има право и дужност да износи своjе ставове кад jе реч о општим питањима егзистенциjе, здравља, друштву и општем добру - не као делилац мишљења - али jедан поглед на опште вредности живота, на смисао, на оно што даjе дугорочно визиjу и наду, то jе Цркви не само право него и дужност“, рекао jе.

         По његовом мишљењу, поjам мешања Цркве у државна питања апсурдан jе у моделу у коjем функционише Српска Православна Црква, а то jе модел европске демократске цркве - слободна Црква у слободном друштву.

         „Наравно да Црква не може претендовати на то да она доноси политичке одлуке или да влада. Да посматра политичаре или државне институциjе као своjе инструменте, то би било наметање псеудотеократског модела коjи ниjе прихватљив ни са становишта државе ни са становишта Цркве“, додао jе.

         С друге стране, како jе рекао, ни покушаj ућуткивања Цркве око важних питања у име политичке ингеренциjе коjи би довео државу у положаj да се насилнички поставља према Цркви ниjе добар, рекао jе Владика.

         Владика jе указао да притом ниjе могуће спречити разне спекулациjе на начин како то чине поjедини медиjи, групациjе и поjединци.

         „Шпекулациjе не могу бити спречене, jасно jе да су они из државног врха коjи су реаговали на став Цркве признали да су реаговали емотивно и исхитрено. Постоjи разлика у приступу решавању проблема и то ниjе ништа ново. Став Синода, с друге стране, изнет jе jавно и одговорно“, навео jе Владика и констатовао да ниjе реално на основу тога закључивати да између Цркве и државе постоjи сукоб.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари