ИРИНЕЈ: Нећемо наметнуте опције и илузије него царски пут изнад Истока и Запада

У НИШУ АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ГРАДСКЕ СЛАВЕ И 1.700 ГОДИНА МИЛАНСКОГ ЕДИКТА

  • Знао је цар Константин „да свако царство које се раздели само у себи, опустеће, и сваки град или дом који се раздели сам у себи, неће се одржати”, рекао је патријарх Иринеј
  • Град Ниш је, на предлог нишког владике Јована, одликован одлуком Синода СПЦ Орденом Светог Саве 1. реда

         ИСПРЕД храма Светог цара Константина и царице Јелене данас је у Нишу одржана свечана архијерејска литургија на којој је служио српски патријарх Иринеј у саслужењу са архијерејима Српске православне цркве (СПЦ) поводом градске славе и обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта Константина Великог.

         „Понајпре, морамо да разумемо оно што је у основи Маиланског едикта, а то је суштинско, духовно јединство једне државе и друштва као основа свеколиког напретка његовог”, рекао је Иринеј у беседи говорећи о духу едикта и значају обележавања јубилеја.

         Како је рекао српски патријарх, знао је Константин „да свако царство које се раздели само у себи, опустеће, и сваки град или дом који се раздели сам у себи, неће се одржати”.

         Српски патријарх је поручио „да се не опредељујемо за наметнуте опције и понуђене илузије него за царски пут 'изнад Истока и Запада'“, као што су сви оци Цркве говорили.

         Говорећи о значају Миланског едикта из 313. године, Иринеј је рекао да је Константин увидео да не треба порицати слободу религије никоме”, јер „слобода је основ свеколиког постојања човековог и да он без слободе није ништа”.

         „Истинска величина се види у способности да видимо даље и дубље”, казао је Иринеј и додао да је Константин видео даље и јасније од многих својих претходника.

         Зато, према речима српског патријарха, Константин није био обичан римски император попут других, јер његова победа није попут других, његов едикт није био обичан царски указ којим се неко, употребом царске моћи, присиљава да се покори властима.

         „Све то беше, напротив, посебно и благословено, све то беше толико значајно и велико да и ми данас славимо светлост која нам је засијала Миланским едиктом”, казао је Иринеј напоменувши да иако сва хришћанска васељена слави, православни хришћани и припадници помесне цркве славе са умноженом радошћу јер је Константин рођен у Нишу кога је „отхранила наша земља и подигле наше реке и равнице”.

         После сечења славског колача и литија које су прошле улицама око храма, Иринеј је уручио висока признања онима који су помогли изградњу храма Свети цар Константин и царица Јелена.

         Град Ниш је, на предлог нишког владике Јована, одликован одлуком Синода СПЦ Орденом Светог Саве 1. реда, а признање је примио нишки градоначелник Зоран Перишић.

         Орденом Светог Саве другог реда одликовани су извршни директор Дирекције за изградњу града Бранислав Јовановић и ранији нишки градоначелник и премијер Зоран Живковић, а ореденом Цара Константина одликован је брачни пар Јован и Јелена Мандић, као и приватни предузетник Властимир Николић.

         Перишић је, захваљујући у име добитника признања, рекао да град предаје СПЦ и грађанима храм како би се „на многаја љета молили господу за љубав, мир и благостање града”.

         Он је додао да ће своје духовно преображења Ниш наставити са изградњом нових храмова.

         Свечаној архијерејској литургији присуствовали су представници цркава из Русије и Грчке, као и представници Римокатоличке и агликанске цркве.

         Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представници Војске Србије, државних органа, локалне самоуправе и грађани.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари