ИРИНЕЈ: Нема одузимања црквених признања Дачићу – знамо шта он чини за КиМ

ПОДВУКАО: МОРА СЕ НАЋИ НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ, ИАКО ТО НЕЋЕ БИТИ ОНАКО КАКО БИ ТРЕБАЛО, ВЕЋ - КАКО МОРА

  • Патријарх остао при ставу да су митрополит Амфилохије и владика Атанасије на митингу „Остајемо у Србији” изнели мишљења иза којих не стоје ни СПЦ, ни црквена тела

         ПАТРИЈАРХ Иринеј рекао је данас да се за јужну српску покрајину морамо сви заједно и јединствено борити, да је на Влади Србије велики терет, али да власт чини велике напоре како би се питање Косова и Метохије решило најбоље по српски народ.

         „Овај проблем је као врх брега, знамо колике напоре чини премијер Ивица Дачић кад је у питању Косово и Метохија, међутим, мора се наћи најбоље решење, иако то неће бити онако како би требало, већ како мора”, рекао је Иринеј агенцији Тањуг у чачанском селу Качулице где је освештао цркву Мале Госпојине.

         Патријарх је додао да проблем Косова треба решити на најприхватљивији начин по српски народ и крајеве.

         Коментаришући предлоге појединих владика да се премијеру одузму одликовања, патријарх је навео да су то „лична мишљења појединаца, а не став Српске православне цркве”.

         Српски патријарх је данас освештао цркву у селу Качулице, посвећену рођењу Мајке Божије, познатију у народу као црква Мале Госпојине, а после свечаног чина поручио је да Срби треба да живе у слози, миру и у љубави.

         Када народ подиже храмове, цркве и манастире, додао је патријарх, то је „доказ где је срце и душа заједнице, а срце и душа српског народа, увек су били са Богом”.

         Одговарајући на питање да ли ће на светом Светом архијерејском Сабору СПЦ бити речи о иступањима митрополита Амфилохија и владике Атанасија на митингу у Београду поводом неприхватања бриселског споразума патријарх Иринеј је навео да ће на Сабору сигурно бити речи о томе, али не у великом обиму.

         „Лично остајем при ставу да је то њихово мишљење иза кога не стоје ни СПЦ, ни црквена тела”, рекао је Иринеј.

         Након освештања храма, патријарх је служио свету архијерејску литургију уз саслужење епископа шумадијског и администратора жичке епархије Јована, а потом уручио признање министру грађевинарства и урбанизма, Велимиру Илићу за велики допринос завршетку изградње овог храма - Орден Светог цара Константина.

         „И даље ћемо градити духовне објекте. У току је изградња цркава у Остри, Пријевору, духовног центра Владика Николај у Чачку”, навео је Илић додавши да ће ускоро бити освећен храм који је изграђен на брду Љубићу.

         Илић је изразио је задовољство због доласка патријарха Иринеја, рекавши да он први пут, након ступања на дужност, служи архијерејску литургију на територији општине где је рођен.

         Први темељ за цркву у Качулицама, постављен је пре више од осамдесет година. У рату је срушен, а поновна изградња цркве, како кажу мештани, била је обележена са неколико судских спорова. Објекат је завршен крајем прошле године, а један од највећих ктитора је министар Илић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари