У Цетињски манастир унета икона Светог Петра Другог, Тајновидца Ловћенског

ОЧЕКИВАНИ КОРАК УОЧИ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ НА КОЈЕМ ЋЕ СЕ РАЗМАТРАТИ КАНОНИЗАЦИЈА ЊЕГОША

  • „Петар Други је кроз Христов гроб, кроз издају у Гетсиманској башти, кроз Христово васкрсење сагледао судбину свих светова, свих земаљских народа а посебно судбину свога народа, нарочито кроз Косово и Милоша, кроз веру Обилића и кроз Великомученика косовског Лазара”, рекао је Митрополит Амфилохије подсетивши сабране на литургији на стихове „весели се праху Немањића, Немањића и Гребљановића”
  • Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у левој свитак са стиховима из „Луче микрокозма” посвећеним Христу васкрсломе
  • На икони је исписано: Свети Митрополит Петар Други, Ловћенски тајновидац
  • Литургијском уношењу иконе - поред многобројних верника са Цетиња и из других места Црне Горе, Србије, Републике Српске и дијаспоре - присуствовао је и Ђорђије Петровић са Његуша, потомак Митрополита Василија Петровића Његоша

         СВЕЧАНИМ литургијским уношењем у Цетињски манастир иконе Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца Ловћенског - на празник Светих жена мироносица, праведног Јова и преноса моштију Светог Саве - данас је на Цетињу, на нивоу Митрополије црногорско-приморске, установљен 19. мај као датум празновања Митрополита Петра Другог Петровића Његоша као светитеља Цркве Божје.

         Свету службу је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке.

         У литургијској проповеди Митрополит Амфилохије је рекао да је и Митрополит Петар Други Петровић Његош, попут мироносица, Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, сведок Христовог Васкрсења.

         „Попут њих, несумњиво је сведок Христовог васкрсења и Свети Митрополит Петар Други, Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац. Тако је већ написано на његовој икони коју овде видите, литургијски унету на овај свети дан у храм Рождества Пресвете Богородице Цетињског манастира”, казао је Митрополит Амфилохије.

         Митрополит Амфилохије је рекао да је на својој првој икони Митрополит Петар Други Петровић Његош с правом назван ловћенским тајновидцем, јер је заиста био тајновидац.

         „Све оно што је видео Свети нови Петар Други Петровић Његош, Ловћенски тајновидац, све је то испуњено најдубљим виђењем и сазнањем, а то је виђење Слова предвечнога Оца кроз кога је све постало што је постало. То је он и записао у свом завештању”.

         „Сво његово дело је испуњено дубоком надом у бесмртност и вечност човекову. Нико на овом језику, а бојим се ни на неком другом европском језику, није написао тако дубоко сведочанство о бесмртности људскога бића као што је то урадио синовац Светога Петра Цетињског, њиме надахнут и њиме васпитан”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

         „Сав његов живот, његов земни подвиг и његово дело у служби Бога и народа, јесу у знаку Христовог крста, распећа и васкрсења”, рекао је Митрополит Амфилохије.

         Он је рекао да је и Владика Раде, попут Светог Григорија Богослова, написао ”Лучу микрокозма” у току Великог поста.

         „Петар Други је кроз Христов гроб, кроз издају у Гетсиманској башти, кроз Христово васкрсење сагледао судбину свих светова, свих земаљских народа а посебно судбину свога народа, нарочито кроз Косово и Милоша, кроз веру Обилића и кроз Великомученика косовског Лазара”, рекао је Митрополит Амфилохије подсетивши сабране на литургији на стихове „весели се праху Немањића, Немањића и Гребљановића”.

         „То је Његош, то је његово осећање људског страдања, људске патње, борбе између добра и зла, између Бога и сатане, између истине и лажи, светлости и мрака. То његово сазнање је ту записано, а нарочито у оним речима о косовској гробници. Не верује он у безнађе, него у надање које је закопано на Косову, у једну гробницу”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

         Митрополит је рекао да величина Светог Митрополита Петра Другог Петровића Његоша није у томе што је био владар и најбољи песник српског језика, него у томе што је сведок да ”над свом овом грдном мјешавином опет умна сила торжествује” и да се нада да ће то схватити и они који, иако воле Његоша, то не схватају.

         „Сав његов живот је химна Божанској доброти, Божанској лепоти, Божанској мудрости, оплакивање бедне судбине људске и сагледавање ужаса демонског и сатанског зла. Али, с друге стране, ни у једном тренутку он не губи надежду и у томе је његова величина”, закључио је Митрополит Амфилохије.

         У току литургије, икона Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца ловћенског је била постављена на иконостасу цркве Цетињског манастира где се налази и лик Светог Петра Цетињскога.

         Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у левој свитак са стиховима из „Луче микрокозма” посвећеним Христу васкрсломе.

         На икони је исписано: Свети Митрополит Петар Други, Ловћенски тајновидац.

         Литургијском уношењу иконе Светог Митрополита Петра Другог, Тајновидца ловћенског, поред многобројних верника са Цетиња и из других места Црне Горе, Србије, Републике Српске и дијаспоре, присуствовао је господин Ђорђије Петровић са Његуша, потомак Митрополита Василија Петровића Његоша.

         На предстојећем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве биће покренуто питање канонизације и уношење у Диптих Светих Митрополита Петра Другог Петровића Његоша и на свеправославном нивоу.

         Тропар

         Светом Петру Другом, Ловћенском Тајновидцу

         - глас 4 -Богоизабран Петром Светим стрицем

         Од ране младости служио си Господу

         и страдалном своме роду,

         Вођен искром огња бесмртнога

         Извео си из блатне земље

         Клицу небесног живота,

         Постао глас вапијућег у пустињи.

         Славећи Онога који Ти показа свјетлост

         Топио си се и химне божастбене радости,

         Оплакивао биједну судбу људску.

         С надеждом си приступио Престолу Вишњега,

         Петре нови, Ловћенски Тајновидче,

         смирено си се одазвао

         на позив Христа Човјекољупца,

         Да Га у бесмртне хорове вјечно славиш.

         Кондак

         - глас 6 -

         Великомучеништвом живота својега

         и гроба твога Ловћенскога

         Петре Цетињски Боговидче,

         Свештенослужитељу олтара свесветија,

         Ваистину посвједочио јеси

         Да васкрсења не бива без смрти.

         Зато заједно са Тобом огњеним поетом

         појемо химну божаствену

         Богу Слову Предвјечнога Оца

         у человјечество обученом,

         из гроба вјечном свјетлошћу засијалом:

         О Преблаги, Тихи Учитељу

         Слатка ли је света бистра вода

         С Источника Твога бесмртнога!

         Од Твога су св'јетлога погледа

         Уплашене мраке ишчезнуле,

         Од Твога су хода свештенога

         Богохулни срушени олтари

         Васкрсењем смрт си поразио

         Земља слави свога Спаситеља.

         Р.В.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари