Запад није спреман да ратује против оних од којих може добити по зубима

ИСПОСТАВИЛО СЕ ДА ЧАК И МОЋНА НЕМАЧКА

ИМА У ДОБРОЈ МЕРИ - ДЕКОРАТИВНУ АРМИЈУ

Хеликоптер NH90

  • Док читате да је Немачка упутила у Естонију 4 војна авиона, а 2 авиона у пуној приправности налазе се на аеродрому у СРН, знајте да  осим ових летелица у немачком ратном ваздухопловству постоје ... још само два авиона Јурофајтер који могу да полете 
  • За превоз онога чиме Немачка данас помаже Курде у борби против бојовника Исламске државе, Бундесвер користи и путничке авионе. Зашто? Зато што је само 21 летелица - од 57 војних „теретњака“ - потпуно спремна за извршење задатка    
  • Немачкој фали и „подмладак“ међу ратним морнарима. Зато Немци - оценио је иронично утицајни недељник „Шпигл“ - „могу да се радују што се касни са изградњом пете подморнице класе 212А“
Пише: Николај СТАРИКОВ
 

          ЗАШТО Запад жели да ратује преко посредника, туђим рукама?

          Постоје два разлога за то. Први и главни је - згодније је ратовати туђим рукама, згодније у сваком погледу. Али, постоји још један разлог - Запад није спреман да ратује против достојног противника.   

          Он може да бомбардује слабог, да уништава оне који не могу да одговоре на напад, са безбедне дистанце. Међутим, Запад нити има жеље, нити могућности да ратује против оних који су у стању да се истински бране, који неће дозволити да се на њих некажњено бацају бомбе и ракете.   

          Неколико веома занимљивих чињеница могли смо да сазнамо из чланка озбиљног немачког недељника Spiegel („Огледало“). Реч је о реалном стању и реалним могућностима немачке војске.

          То није најјача војска на свету, али нам њено стање, ипак, даје много материјала за размишљање.  

          Испоставило се да од 67 хеликоптера СН-53 који се налазе у Авганистану, у ваздух може да се подигне... само 7. Разлог је недостатак резервних делова или предуг рок њихове испоруке.    

          Ништа боља није ситуација са борбеним хеликоптерима NH90.

          Тренутно је у летном стању само 5 машина. Зашто?

          Опет: „Испоруке резервних делова много касне“.   

          На следећој слици је представљен теретни авион Transall C-160 како полеће са аеродрома Хон - да достави помоћ у Северни Ирак. За превоз онога чиме Немачка данас помаже Курде у борби против бојовника Исламске државе, Бундесвер користи и путничке авионе. Зашто? Зато што је само 21 летелица - од 57 војних „теретњака“ - потпуно спремна за извршење задатка.    

          Још је гора ситуација са борбеним авионима.

          „Од 109 ратних авиона Јурофајтер, према информацијама Шпигла, само је 8 потпуно спремно за извршење задатка“.     

           Још 101 Јурофајтер очекује резервне делове и налази се у радионицама. Неки су чак претворени у изложбене експонате време „отворених врата“ (како је то представљено на фотографији испод из августа 2014. Снимљеној у војној бази у немачком граду Рошток).   

           Ништа веселије није ни стање у немачкој морнарици.

           Немачкој фали „подмладак“ међу ратним морнарима. Зато Немци - оценио је иронично утицајни лист - „могу да се радују што се касни са изградњом пете подморнице класе 212А (на слици - бродоградилиште у Екернферду)“.   

           Да би решила питање недостатка кадрова, немачка војска „инвестира милионе у рекламу, покушавајући да заинтересује младе за службу у Бундесверу. Међутим, за живот од оружја (на слици испод су немачки војници у Авганистану) премало је заинтересованих. А Бундесверу недостају и механичари, стручњаци за рачунаре и подофицири“.   

           Све ове чињенице, представљене у недељнику „Шпигл“, Министарство одбране Савезне Републике Немачке прокоментарисало је веома оригинално. Може се рећи „у духу слободе речи и слободе информација“.  

           Представник за штампу министра одбране, Урсуле фон дер Лајен, објаснио је да је стање у снабдевању војске - њена унутрашња ствар о којој не треба дискутовати у јавности. Али, није наглашено порицао објављене чињенице. Представник за штампу је само рекао да је војска добро опремљена за „нормалну ситуацију, што се сматра нормалним“.    

           Зато, поштовани читаоци, када читате да је NATO одлучио да пошаље у балтичке земље - ради патролирања и заштите од „руских претњи“ - додатних 6 ловаца Јурофајтер, треба да знате следеће:  

           - Немачка је упутила у Естонију 4 војна авиона, а 2 авиона у пуној приправности налазе се на аеродрому у СРН.  

           Осим ових летелица, у немачком ратном ваздухопловству постоје... јоша само два авиона Јурофајтер који могу да полете.  

           Прошло је још неколико дана и „министар одбране Урсула фон дер Лајен је признала да су оружане снаге Немачке у овом тренутку нису у стању да изврше низ обавеза према NATO.    

            „Што се тиче летелица, у овом тренутку ми не испуњавамо циљеве постављене пре годину дана:  у случају ванредне ситуације - ми не можемо да у року од 180 дана обезбедимо за NATO обећани број таквих апарата. Разлози су недостатак резервних делова за авионе и кварови на хеликоптера ратне морнарице“.  

           Међутим, у домену „актуелних операција и краткорочних реакција NATO у случају кризе“, Бундесвер, према њеним речима, може да испуњава све обавезе према Северноатлантској алијанси“.  

           Ево, овако стоје ствари.   

           Међутим, не треба ликовати. Запад се труди да не троши на војску више него што њему треба. Подржавати „борбену способност“ конкретно немачке војске на нивоу блиском нули, за Англосаксонце је важан задатак. Немци ће у том случају бити попустљивији.   

           Пред нама је, највероватније, кампања, која ће имати за циљ да оправда повећање војних трошкова у свим другим државама Запада, изузев САД.

           Русији остаје да пажљиво прати потезе својих „партнера“ у војној сфери.  

           Превела

Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари