Америчке хибридне војне летелице на Окинави дочекали демонстранти

АМЕРИЧКА АРМИЈА ИМА 12 OSPREY MV-22 И CV 22

И ПРЕДВИЂЕНО ЈЕ ДА БУДУ СТАЦИОНИРАНИ У БАЗИ ФУТЕНМА

        АМЕРИЧКА армија почела је да шаље војне ваздухоплове типа Osprey MV 22 у базу Футенма на јапанском острву Окинава упркос масовним протестима становника.

       Дошло је и до подизања барикада на улазима у базу. Демонстранти су, иначе, указивали да Osprey MV 22 имају конструкционе и техничке грешке због којих су потенцијално велика опасност за становнике острва.

       Јапанска полиција је силом уклонила барикаде и растерала неколико стотина најгневнијих  Окинављана који су возилима и телима блокирали улазак у базу.

       Страх становника није случајан. Са Osprey су се већ догодиле две хаварије. Прва у априлу - за време војне вежбе „Афрички Лав“ у Мароку, а друга - на северу Флориде у јуну.

       Званични Токио је од Пентагона тражио доказе да су Osprey поуздани, а добио је уверавања - да јесу, а да се у обе катастрофе радило о „људском фактору“.

       Osprey MV-22 и CV 22 су хибриди хеликоптера и авиона. Америчка армија их има укупно дванаест и предвиђено је да буду стационирани управо у бази Футенма.

       Елисе који покрећу ове летелице у лету се могу окренути и тако учинити могућим вертикално спуштање. Рад летелице контролишу компјутери.

       САД у Јапану држе 50.000 војника. Од тога - половину на Окинави.

       Токио и Вашингтон су још 2006. потписали споразум да се Футенма пресели на мање насељени северни део Окинаве.

       „Доћи ће дан кад ће мир Јапана осигуравати сами Јапанци“, рекао је јапански премијер у недавном обраћању нацији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари