Американци 60 одсто подморница држе у Пацифику због Русије, Кине и С. Кореје

УКУПНО 1.152 БОЈЕВЕ ГЛАВЕ ИНСТАЛИРАНЕ

НА ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИМ РАКЕТАМА ПОДМОРНИЦА

  • САД за патролирање користе укупно 12 подморница са нуклеарним оружјем. Од тога броја - 8-9 подморница константно се налази у стратешки важним реонима
  • Како се наглашава у извештају „Нуклеарне снаге САД, 2014.“ - 4-5 подморница налази се у стању борбене готовости да би моментално могле да нанесу удар по унапред изабраним циљевима

         „ВИШЕ од 60 одсто подморница САД са нуклеарним оружјем концентрисано је у Тихом океану са задатком да решава питања нуклеарног обуздања Русије, Кине и Северне Кореје. Сем тога, у сваком тренутку 4-5 подморница спремно је да моментално нанесе нуклеарни удар“- каже се у извештају „Нуклеарне снаге САД, 2014.“, објављеном у часопису „Билтен научника атомиста“. (Bulletin of the Atomic Scientists).

         У документу који су припремила два позната америчка експерта, Ханс Кристенсон и Роберт Норис, истакнуто је да у овом тренутку САД имају око 7.400 бојевих глава различитих типова. Од тог броја - 2.700 се припрема за уништење, у складу са међународним споразумима, 2.530 налази се у складиштима, а 2.120 у  наоружању елитних америчких јединица.

         Од броја, 1.152 бојеве главе су инсталиране на интерконтиненталним ракетама подморница, 470- на балистичким ракетама копненог базирања, 300 - на бомбардерима и мање од 200 су тактичке нуклеарне бојеве главе.

         Као што се из извештаја види, у својој стратегији за  нуклеарно обуздавање - САД у првом реду рачунају на подморнице са нуклеарним ракетама. При том подморнице са нуклеарним оружјем „у више од 60 одсто случајева патролирају у региону Тихог океана“.

         „Тако је урађено за случај неопходног започињања нуклеарног рата или наношења реципрочног удара по Кини, Северној Кореји или источним деловима Русије“- наглашава се у документу.

         За патролирање је активирано укупно 12 подморница са нуклеарним оружјем.

         Од тога броја, 8-9 подморница константно се налази у стратешки важним реонима.

         Како се у извештају „Нуклеарне снаге САД, 2014.“ наглашава, 4-5 подморница налази се у стању борбене готовости да би моментално могле да нанесу удар по унапред изабраним циљевима.

         У документу се такође саопштава да свака подморница Ратне морнарице САД са нуклеарним оружјем - просечно изводи 2-3 борбена патролирања годишње. Сваки такав поход траје у просеку 70 дана, али у неким случајевима трајање достиже 100 и више дана.

         Научници признају да су у последње време у вези са закљученим међународним споразумима САД почеле да смањују своје патролне активности у односу на снаге које носе нуклеарно оружје, али су Вашингтон и Пентагон за модернизацију својих нуклеарних арсенала спремни да у наредних 30 година потроше око 200 милијарди долара.

         Експерти упозоравају да постојеће нуклеарно наоружање у свету представља константну опасност за све живо на Земљи, јер се нуклеарни конфликт може испровоцирати и неком трагичном грешком. 

         Превела Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари